Amb el menjar no s’hi juga

Dimecres, 15 de setembre de 2021 a les 00:00

Campanya contra el malbaratament alimentari

El malbaratament alimentari es refereix a aquells aliments segurs i nutritius inicialment destinats al consum humà que acaben llençats a les escombraries.

L’Agència de Residus de la Generalitat quantifica els aliments anualment desaprofitats a Catalunya en 262.471 tones, només provinents de les llars, del comerç al detall i de la restauració. Malbaratar aliments implica un problema econòmic, ambiental i ètic, ja que amb els aliments malbaratats podríem mantenir alimentades 500.000 persones.

La Mancomunitat La Plana està portant a terme un projecte de lluita contra el malbaratament alimentari amb el lema “Amb el menjar no s’hi juga” en el marc del Pla Supramunicipal de Prevenció de Residus municipals de la Mancomunitat La Plana (2019-2022).

Fomentar la conscienciació de la ciutadania envers el malbaratament alimentari

Sensibilitzar i educar sobre aquest greu problema és el primer pas per evitar el malbaratament. Cal recuperar el valor dels aliments i pensar que les restes d’aquests són un recurs molt important.

La campanya té per objectius:

  • Conscienciar la població que malbaratant aliments llencem els diners que ha costat produir-los, els recursos naturals invertits i desaprofitem un recurs molt valuós.
  • Conscienciar sobre els perjudicis del malbaratament alimentari a la nostra societat.
  • Donar consells a l’hora de cuinar per aprofitar al màxim els aliments
  • Divulgar bones pràctiques a l’hora de fer una compra planificada i responsable.
  • Valorar els aliments de temporada per la seva capacitat d’alimentar persones per sobre del seu aspecte o valor econòmic.
  • Tenir cura de conservar bé els aliments per evitar que es facin malbé.

Accions realitzades:

Reduir el malbaratament alimentari en el sector de la restauració

La campanya adreçada als restauradors ha consistit en realitzar visites a diversos restaurants dels municipis mancomunats (document adjunt) per proposar millores per reduir el malbaratament alimentari i així poder aconseguir el distintiu “Zero malbaratament” (document adjunt).

Algunes millores proposades han sigut:

  • Oferir els aliments sobrants als clients
  • Congelar en racions individuals
  • Revisar els aliments en estoc

En base a les experiències visitades i les accions que hagin tingut més èxit, s’ha elaborat una Guia contra el malbaratament (consulta document adjunt) on les activitats del sector de l'hostaleria, la restauració i el càtering podran consultar mesures contra el malbaratament alimentari i així obtenir el distintiu “Zero Malbaratament”.

Per últim, s’ha realitzat un vídeo destinat a les activitats de restauració amb petits consells per reduir el malbaratament per part de restauradors de gran renom dels municipis mancomunats.

 

Darrera actualització: 11.11.2021 | 13:49