Medi Ambient
L'Àrea de Medi Ambient de la Mancomunitat La Plana és la més gran de la institució, amb més de 50 persones treballant en el servei integral de gestió de residus i via pública: recollida selectiva de residus porta a porta (matèria orgànica, materials reciclables, resta, vidre, oli i trastos), tractament i separació de la part reciclable (envasos, papers, cartró) a la planta de triatge, tractament de la matèria orgànica a la planta de compostatge, servei de deixalleries i deixalleria mòbil, minideixalleries, neteja viària, suport tècnic, agent cívic i educació ambiental.
- La recollida de residus porta a porta està consolidada en 11 dels 12 municipis mancomunats, amb dos torns, un de dia i un de nit i amb vehicles propis assolint nivells de recollida selectiva del 75% de mitjana. Al municipi restant es fa la recollida selectiva amb contenidors.
- La planta manual de triatge d'envasos, paper i cartró hi treballa personal d'un centre especial de treball i personal propi de la Mancomunitat. Hi entren més de 3.000 tones cada any que es reciclen, evitant així de tirar-los als abocadors i aprofitant aquests subproductes a través de les empreses recuperadores.
- La matèria orgànica, recollida tota amb bossa compostable, té menys d'un 1% d'impropis (impureses) de mitjana, fet que fa que sigui de màxima qualitat per a produir adobs orgànics, que en el nostre cas es produeixen a les pròpies instal·lacions de la Mancomunitat La Plana i a una planta externa.
- El servei de deixalleries inclou tres deixalleries fixes, situades a Aiguafreda, Malla i Taradell, una deixalleria mòbil que va fent estades durant l'any a diversos municipis mancomunats i 11 minideixalleries situades a Aiguafreda, Balenyà, El Brull, Folgueroles, Seva, Taradell, Tona, Viladrau i l'EMD Sant Miquel de Balenyà.
- La neteja viària es realitza en els municipis de Balenyà, Taradell, Tona durant tot l'any i al Brull, Santa Eulàlia de Riuprimer i Viladrau quan ho necessiten.
Tot plegat, una potent organització que pretén donar servei i ple suport als ciutadania que separen cada dia les seves deixalles, així com els nens, joves i grans d'aquests pobles per assolir cada dia millors resultats en la correcta gestió dels nostres residus.
- Procés de selecció de tècnic/a mitjà de l’àrea de Serveis de Gestió de la Mancomunitat
- La Mancomunitat inicia la campanya “Mou-te pel zero, fem futur” en el marc de la Setmana Europea de la Prevenció de Residus
- La Mancomunitat acompanya a petites i mitjanes empreses a encarar els nous reptes en la gestió de residus amb l’entrada de la normativa europea
- Procés de selecció per ocupar la plaça de cap de Departament d’Instal·lacions i Manteniment
- Tona repartirà uns set mil cubells amb xip un porta a porta més eficient
- La Mancomunitat participa en el programa europeu URBACT a Bucarest
- Tona signa un conveni pioner per combatre la pobresa energètica amb energia renovable
- La Mancomunitat La Plana instal·la una caldera de biomassa amb el suport de la Diputació de Barcelona
- La Mancomunitat forma joves com a auxiliars d’activitats forestals per tercer any consecutiu
- Aiguafreda i Sant Martí de Centelles repartiran cubells amb xip per millorar el porta a porta
Fem unes festes més sostenibles
Campanya que introdueix criteris de sostenibilitat i promou l’ambientalització de festes i esdeveniments públics (fires, festivals, jornades, presentacions, esdeveniments esportius...) que tinguin lloc als pobles mancomunats.
Programa de Formació i Inserció d'Auxiliar d'activitats forestals
Des del curs 2022-2023 la Mancomunitat La Plana, conjuntament amb l’Institut de Tona i l’Associació Estella Montseny, i en col·laboració amb el Departament d’Educació de la Generalitat de Catalunya, ofereix el Programa de Formació i Inserció (PFI) en la modalitat de Pla de Transició al Treball (PTT) d’Auxiliar d’activitats forestals.