La Mancomunitat La Plana commemora la Setmana Internacional del Compost amb accions de sensibilització i repartiment de compost gratuït

Dimecres, 7 de maig de 2025

L’ens referma el seu compromís amb la reutilització i la gestió eficient dels residus orgànics, en el marc de l’eix estratègic de Cuidar l’entorn que es recull al Pla d’Actuació Mancomunat 2023-2027

La Mancomunitat La Plana s’adhereix un any més a la Setmana Internacional del Compost, que té lloc fins al 10 de maig, amb un conjunt d’accions de sensibilització i promoció de l’ús del compost entre la ciutadania. Aquesta celebració s’emmarca dins l’objectiu estratègic de ser referents en la gestió dels residus urbans i impulsar la reutilització, tal com recull l’eix Cuidar l’entorn del Pla d’Actuació Mancomunat (PAM).

Una de les accions destacades d’enguany és el repartiment gratuït de compost a diversos pobles mancomunats: Aiguafreda, Balenyà, Sant Miquel de Balenyà, Santa Eulàlia de Riuprimer, Seva, Taradell i Tona. Un compost elaborat a partir de la matèria orgànica recollida amb el sistema porta a porta, tractada amb recursos propis a la nova planta de compostatge de la Mancomunitat, en funcionament des del 2023, tal com recorda el vicepresident de la Mancomunitat i responsable de Medi Ambient, Xavier Rierola Rovira. També s’ha habilitat un punt d’autoservei a la seu de la Mancomunitat per a treballadors, treballadores i ciutadania.

Paral·lelament, es duen a terme visites educatives a la planta de compostatge, adreçades a escoles i col·lectius. Coincidint amb la Setmana Internacional del Compost, les instal·lacions reben la visita de persones usuàries del Centre Terapèutic El Pinar, de l’Obra d’Integració Social Obinso, situat al Brull. Al llarg del curs 2024-2025, hi participaran 250 alumnes de 7 centres educatius dels pobles mancomunats.

La Setmana Internacional del Compost, promoguda a escala mundial, té enguany el lema “La sostenibilitat comença amb el compost!” i vol fomentar el compostatge casolà com a pràctica accessible i beneficiosa per a totes les llars. El compostatge contribueix directament a reduir les emissions de gasos d’efecte hivernacle, a millorar la salut del sòl i a incrementar la resiliència davant el canvi climàtic, a més de substituir l’ús d’adobs químics amb un producte natural i local.

 

La Mancomunitat, braç executor dels pobles que el formen

La Mancomunitat és un ens públic amb personalitat jurídica pròpia, que està formada per 13 pobles -12 d’Osona i un del Vallès Oriental-.

La cooperació dels pobles mancomunats (Aiguafreda, Balenyà, El Brull, Folgueroles, Malla, Muntanyola, Sant Martí de Centelles, Sant Miquel de Balenyà, Santa Eulàlia de Riuprimer, Seva, Taradell, Tona i Viladrau) garanteix l’execució dels serveis públics de cada Ajuntament o EMD amb eficiència i qualitat.

Des de la Mancomunitat també s’ofereix el servei de recollida d’escombraries porta a porta a Collsuspina (El Moianès).

Darrera actualització: 7.05.2025 | 11:03