La Mancomunitat torna a commemorar la Setmana Internacional del Compost
Tindrà lloc del 5 a l’11 de maig, es podrà recollir compost provinent dels residus orgànics tractats amb recursos propis, i s’impartirà una jornada tècnica per fer compost
La Mancomunitat obté compost de classe A amb la matèria orgànica recollida amb el sistema porta a porta i la implicació de la ciutadania, la promoció de l’ús del compost i el compostatge domèstic, i les campanyes de sensibilització i projectes educatius que es porten a terme.
És per això que l’ens se suma un any més a la Setmana Internacional del Compost (ICAW) per animar a fer compost, que s’obté de la descomposició de la matèria agrícola mitjançant el procés de compostatge, i que es reutilitza en el sector agrícola per millorar la fertilitat dels sòls i dels cultius.
El president de la Mancomunitat, Pere Medina Serrahima recorda que distribuir compost per a la ciutadania i agents del territori és una de les accions que es recull en el PAM 2024-2027 dins de l’eix cuidar l’entorn.
Quines activitats es portaran a terme?
La Mancomunitat posa a l’abast de la ciutadania informació, recursos i consells per difondre els beneficis del compost entre el 5 i l’11 de maig.
Repartiment gratuït de compost procedent de la planta de compostatge de la Mancomunitat a la ciutadania, com a fruit del seu esforç. Es repartirà compost gratuït a Balenyà, Folgueroles, Sant Miquel de Balenyà, Santa Eulàlia de Riuprimer, Seva, Taradell, i Viladrau.
Jornada tècnica “Fem Compost a Osona”
El 7 de maig de 9 a 14h l’Espai Muriel Casals de Tona acollirà la jornada tècnica “Fem compost a Osona”, organitzada per l’Agència de Residus de Catalunya conjuntament amb la Mancomunitat.
En la jornada es farà una mirada al compostatge a Catalunya i a Osona, i es visualitzaran diferents experiències a la comarca, caracteritzada per l’afluència de compostatge en origen en granja i el compostatge comunitari. El compostatge de dejeccions ramaderes, de la fracció orgànica municipal o el tractament dels residus orgànics genera un recurs, el compost, que contribueix a la millora de la fertilitat i activitat biològica dels sòls, la retenció d’humitat i carboni, afavorint l’economia circular i la mitigació del canvi climàtic.
La jornada inclourà una sessió pràctica i una exposició per conèixer el compost generat a l’entorn i finalitzarà amb la visita a la planta de compostatge de la Mancomunitat.
Què és la Setmana Internacional del Compost?
La Setmana Internacional del Compost 2024 se celebra del 5 a l'11 de maig de 2024. Durant aquests dies, entitats, sector agrari, ens locals i plantes de compostatge, promouen la valorització dels residus orgànics i els beneficis del compostatge.
El lema “Compost... Campió pel clima” va alineat amb la fita 13 dels Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) per "Adoptar mesures urgents per a combatre el canvi climàtic i els seus impactes".
De fet, el compost contribueix a mitigar el canvi climàtic evitant les emissions de metà, un gas d’efecte hivernacle, que generen els residus orgànics quan es destinen a l’abocador; actua com a reservori de carboni al sòl, eliminant el carboni de l’atmosfera, i millorant la seva fertilitat, estructura i retenció hídrica, prevenint així la seva erosió i degradació; estalvia recursos i l’ús d’adobs químics, ja que conté nutrients indispensables per al creixement de les plantes; i incrementa la resiliència respecte els efectes del canvi climàtic, com la sequera i les condicions meteorològiques extremes.
Podeu ampliar la informació sobre la Setmana Internacional del Compost en aquest enllaç.
La Mancomunitat, braç executor dels pobles que la formen
La Mancomunitat és un ens públic amb personalitat jurídica pròpia, que està formada per 13 pobles -12 d’Osona i un del Vallès Oriental-.
La cooperació dels pobles mancomunats (Aiguafreda, Balenyà, El Brull, Folgueroles, Malla, Muntanyola, Sant Martí de Centelles, Sant Miquel de Balenyà, Santa Eulàlia de Riuprimer, Seva, Taradell, Tona i Viladrau) vetlla per l’execució dels serveis públics de cada Ajuntament o EMD amb eficiència i qualitat.
Des de la Mancomunitat també s’executa el servei de recollida d’escombraries porta a porta a Collsuspina (Moianès) i El Figaró-Montmany (Vallès Oriental).