1.200 cubells amb xip per millorar la recollida a Sant Miquel de Balenyà

Dijous, 12 de gener de 2023 a les 15:25

6.500 habitatges del pobles de la Mancomunitat comptaran amb el nou sistema de recollida amb cubells xipats a finals del 2023 per estar preparats per pagar pels residus generats amb una “taxa justa”

L’EMD Sant Miquel Balenyà i l'àrea de Medi Ambient de la Mancomunitat La Plana comença a distribuir avui cubells amb xips per afavorir els bons resultats de la recollida de residus porta a porta i l’eficiència del servei.

El nou sistema permet saber la freqüència en què es treuen els residus al carrer, la quantitat i permet agilitzar la resolució d’incidències en cas que n’hi hagi, entre d’altres.

Josep Antoni Vallbona Ortega, president de l’EMD Sant Miquel Balenyà, afirma que amb la implantació al porta a porta dels cubells amb xips “es millorarà l’excel·lent recollida selectiva que des de fa anys s’aconsegueix a Sant Miquel de Balenyà, col·locant-lo en els índexs més alts de Catalunya”.

Per la seva banda, el president de la Mancomunitat La Plana, Pere Medina Serrahima, remarca que es fa un pas més perquè tots els pobles estiguin a punt per pagar pels residus generats amb una “taxa justa” el 2024. D’aquesta manera, es continua treballant per seguir sent més sostenibles, adaptar-se al futur immediat en la gestió de residus i esdevenint un referent de país.

Sant Miquel de Balenyà va implantar el sistema de recollida de residus porta a porta l’any 2005. Des d’aquell moment s’han fet importants progressos i millores en la recollida selectiva fins arribar a un 86,6%, un dels índexs més alts del país, gràcies a la col·laboració de la ciutadania. 

 

Un 50% dels habitatges dels pobles de la Manco tindran cubells xipats el 2023

Actualment ja hi ha cinc municipis sencers amb cubells amb xip -Folgueroles, Malla, Muntanyola, Santa Eulàlia de Riuprimer i Viladrau-, i la majoria d’urbanitzacions de Seva que sumen un total de 2.900 habitatges.

La implantació dels nous cubells a Sant Miquel de Balenyà, per donar resposta a les incidències amb major celeritat, seguirà al nucli urbà de Seva, a les urbanitzacions restants del municipi, i a Balenyà, durant el primer trimestre de l’any. Un cop finalitzada aquesta segona fase s’haurà arribat als 3.700 habitatges amb cubells xipats.

 

Durant el 2023 està previst començar a canviar els cubells actuals al municipi de Taradell per arribar a un total de 6.500 llars, gairebé la meitat dels habitatges que tenen els pobles on la Mancomunitat ofereix el servei de recollida de residus.

Evolució de la recollida selectiva als pobles de la Mancomunitat

 

Nou sistema de recollida amb cubells xipats ofert des del 2020 per la Mancomunitat

Els nous cubells porten un xip incorporat que permet identificar les vegades que es treuen residus al carrer per habitatge. Per aquest motiu és imprescindible treure sempre les deixalles al carrer amb el cubell.

Per a fer-ho possible és lliurarà un nou cubell marró xipat de 25 litres de capacitat per treure la matèria orgànica i que substituirà l’utilitzat fins ara. Així, els que es fan servir a dia d’avui a Sant Miquel de Balenyà deixaran de ser operatius a partir del 23 de gener.

Com a novetat s’entregarà un nou cubell de color beix, de 40 litres de capacitat, per treure els materials reciclables (envasos lleugers, paper i cartró) i la resta (rebuig).

En el cas dels reciclables, que inclou els envasos lleugers, el paper i el cartró, si no caben dins del cubell beix degut al seu volum es podran deixar al costat del mateix cubell. Ara bé, no es recolliran deixalles si no hi ha cap cubell.

 

Com es poden obtenir els nous cubells a Sant Miquel de Balenyà?

Cada habitatge de Sant Miquel de Balenyà ha rebut una carta amb una butlleta que cal dur omplerta en una de les tres reunions poder sol·licitar i recollir els nous cubells xipats.

  • DIJOUS | 12 DE GENER a les 19 h al Casal (1r pis)
  • DIVENDRES | 14 DE GENER a les 19 h al Casal (1r pis)
  • DISSABTE | 15 DE GENER a les 10 h al Casal (1r pis)
Darrera actualització: 12.01.2023 | 16:07