El projecte “Tona, ahir i avui” reuneix els alumnes de 3r de primària de l'Escola Vedruna de Tona i gent gran del municipi en una nova edició d'aquesta iniciativa d'intercanvi entre generacions.
Gràcies a projectes com aquest, que s'ha dut a terme durant el mes d'abril, els alumnes poden prendre consciència del pas del temps i reflexionar sobre la importància de la transmissió de valors, d'estils de vida i d'història del municipi; al mateix temps que entenen el seu entorn de manera més propera gràcies a la valorització i acompanyament de les persones grans que comparteixen l'experiència viscuda.
En una primera sessió els alumnes van escoltar les explicacions de la gent gran que, amb el suport d'una presentació d'imatges antigues i actuals, van poder mostrar les diferències entre passat i present al municipi. Les persones grans, amb il·lusió i nostàlgia, van explicar cadascuna de les fotografies i les van complementar amb anècdotes i costums de quan eren infants. Els alumnes no van dubtar, tampoc, en formular tota mena de preguntes, moguts per la curiositat, sobre els canvis tant importants que ha sofert Tona durant aquestes dècades. Al mateix temps van poder explicar anècdotes que els seus propis avis i àvies els han explicat per deixar un llegat de la memòria històrica i familiar.
La segona sessió va consistir en la descoberta, en primera persona, dels indrets més emblemàtics del municipi. Aquesta caminada va permetre que els alumnes observessin de primera mà els canvis ocorreguts en aquests espais (que prèviament havien treballat a l'aula).
Les persones grans van guiar als alumnes per un recorregut que va sortir des de la mateixa escola Vedruna, passant per l'església i la Plaça Major (on antigament hi havien els dos cinemes del poble i on van poder veure diversos cartells antics de pel·lícules). També van fer parada a l'actual biblioteca (les antigues escoles públiques, on els nens i les nenes hi estudiaven per separat), seguint el recorregut per la Font Morta i fins a la Plaça de l'Hostal (on anys enrere les dones anaven a rentar als safareigs públics). També els van mostrar objectes antics com una capçana, un llum de carbur, un llum d'oli, planxes de ferro per planxar la roba, un pica-matalassos, etc.
L'activitat s'emmarca dins el programa de dinamització de gent gran que Ajuntament de Tona i Mancomunitat La Plana, conjuntament amb la residència municipal del poble, promouen des de fa 12 anys; sempre amb l'objectiu de treballar per un envelliment actiu de la població i promovent les activitats intergeneracionals.
Dinamització de gent gran