Balenyà repartirà uns 3.100 cubells amb xip per millorar la recollida porta a porta

Dijous, 9 de febrer de 2023 a les 00:00

Vuit, dels 13 pobles que formen la Mancomunitat La Plana, comptaran amb el nou sistema de recollida amb cubells amb xip a finals del 2023 per estar preparats per pagar pels residus generats amb una “taxa justa”

L’Ajuntament de Balenyà i l'àrea de Medi Ambient de la Mancomunitat La Plana comença a repartir uns 3.100 nous cubells amb xip, distribuïts en 1.551 habitatges, per afavorir els bons resultats de la recollida de residus porta a porta. Un sistema que es va implementar l’any 2001 al municipi i que l’any passat va registrar un 83% en l’índex de recollida, un dels més alts de Catalunya on la mitjana se situa al 46,6%.

El nou sistema permet millorar-ne l’eficiència perquè es pot saber la freqüència en què es treuen els residus al carrer i la quantitat, i agilitzar la resolució d’incidències en cas que n’hi hagi.

Carles Valls Arnó, alcalde de Balenyà, ha volgut agrair la complicitat de la ciutadania que fa possible comptar amb un alt índex de recollida selectiva. Unes dades que han de seguir evolucionar favorablement amb la renovació dels cubells.

Per la seva banda, el president de la Mancomunitat, Pere Medina Serrahima, subratlla que el desplegament que conclou les accions previstes per aquest primer trimestre de l’any permet continuar avançant perquè tots els pobles que conformen la Mancomunitat estiguin a punt per pagar pels residus generats amb una taxa justa el 2024.

Balenyà és un dels 13 pobles que formen la Mancomunitat La Plana, que treballa per seguir sent més sostenibles, adaptar-se al futur immediat en la gestió de residus i seguir esdevenint un referent de país.

 

Un 50% dels habitatges dels pobles de la Manco tindran cubells amb xip en acabar l’any

Actualment ja hi ha set pobles sencers amb cubells amb xip -Folgueroles, Malla, Muntanyola, Sant Miquel de Balenyà, Santa Eulàlia de Riuprimer, Seva i Viladrau- que sumen un total de 5.170 habitatges.

La implantació dels nous cubells a Balenyà, per donar resposta a les incidències amb major celeritat, segueix el desplegament que s’ha portat a terme a Sant Miquel de Balenyà i a Seva, durant el primer trimestre de l’any. Un cop finalitzada aquesta segona fase s’hauran repartit 7.400 cubells amb xip en vuit pobles.

Durant el 2023 està previst començar a canviar els cubells actuals a Taradell per arribar a un total de 6.500 llars, gairebé la meitat dels habitatges que tenen els pobles on la Mancomunitat ofereix el servei de recollida de residus.

 

Evolució de la recollida selectiva als pobles de la Mancomunitat

 

Nou sistema de recollida amb cubells amb xip ofert des del 2020 per la Mancomunitat

Els nous cubells porten un xip incorporat que permet identificar les vegades que es treuen residus al carrer per habitatge. Per aquest motiu és imprescindible treure sempre les deixalles al carrer amb el cubell.

Per a fer-ho possible és lliurarà un nou cubell marró amb xip de 25 litres de capacitat per treure la matèria orgànica i que substituirà l’utilitzat fins ara. Així, els que es fan servir a dia d’avui a Seva deixaran de ser operatius a partir del 6 de març.

Com a novetat s’entregarà un nou cubell de color beix, de 40 litres de capacitat, per treure els materials reciclables (envasos lleugers, paper i cartró) i la resta (rebuig).

En el cas dels reciclables, que inclou els envasos lleugers, el paper i el cartró, si no caben dins del cubell beix degut al seu volum es podran deixar al costat del mateix cubell. Ara bé, no es recolliran deixalles si no hi ha cap cubell.

 

Com es poden obtenir els nous cubells a Balenyà?

Cada habitatge de Balenyà ha rebut una carta amb una butlleta que cal dur omplerta en una de les tres reunions per poder sol·licitar i recollir els nous cubells amb xip.

  • DIMARTS 14 DE FEBRER – SECTOR DEL C. CERVANTES – Espai cultural la PISTA a les 19 h
  • DIMECRES 15 DE FEBRER – SECTOR URBANITZACIÓ SUD - Espai cultural la PISTA a les 19 h
  • DIJOUS 16 DE FEBRER – SECTOR DEL MIG - Espai cultural la PISTA a les 19 h
  • DIVENDRES 17 DE FEBRER – SECTOR DEL NORD - Espai cultural la PISTA a les 19 h
  • DISSABTE 18 DE FEBRER - Espai cultural la PISTA a les 10 h
Darrera actualització: 09.02.2023 | 13:54