El nou sistema de recollida intel·ligent amb cubells amb xip ja funciona a Balenyà, Sant Miquel de Balenyà i Seva

Dimecres, 8 de març de 2023 a les 15:31

Vuit, dels 13 pobles que formen la Mancomunitat La Plana, compten amb el nou sistema de recollida amb cubells amb xip que permet estar preparats per a poder-se aplicar  l’anomenada “taxa justa”  

El nou sistema de recollida de residus porta a porta que utilitza noves tecnologies ja és totalment operatiu a Balenyà, Sant Miquel de Balenyà, i Seva, gràcies als dos ajuntaments, l’entitat municipal descentralitzada (EMD) i la Mancomunitat La Plana.  

Després d’una dotzena de sessions informatives i jornades de lliurament dels nous cubells amb xip, un 84% dels habitatges dels tres pobles ja disposen d’un sistema de recollida més eficient i que permet saber la freqüència en què es treuen els residus al carrer i la quantitat i, al mateix temps, agilitzar la resolució d’incidències en cas que n’hi hagi.  

El president de la Mancomunitat, Pere Medina Serrahima, destaca que el desplegament del nou sistema al llarg del primer trimestre permet seguir avançant perquè tots els pobles que conformen la Mancomunitat estiguin a punt per pagar pels residus generats amb una taxa justa el 2024. 

L'alcalde de Balenyà, Carles Valls Arnó, el president de l’EMD de Sant Miquel de Balenyà, Josep Antoni Vallbona Ortega, i l’alcaldessa de Seva, Maria Anna Pineda Mir, juntament amb el president de la Mancomunitat, agraeixen la complicitat de la ciutadania que han fet possible el rècord en l’índex de recollida registrat el 2022 i esperen que se segueixi evolucionant favorablement amb la renovació dels cubells que incorporen nova tecnologia.  “El nou sistema ha de permetre millorar l’excel·lent recollida selectiva que des de fa anys s’aconsegueix en el territori de la Mancomunitat, col·locant-lo en els índexs més alts de Catalunya”, afegeixen. 

A dia d'avui queden uns 500 habitatges dels tres pobles sense els nous cubells. El veïnat que encara no disposi de la informació, ni dels cubells corresponents poden adreçar-se a l’Ajuntament de Balenyà, a l’Ajuntament de Seva o a l’EMD de Sant Miquel de Balenyà, segons els correspongui, en horari d’oficina.  

En el cas d’haver de recollir contenidors per a les restes vegetals es pot trucar al 93 812 41 67 extensió 5 de la Mancomunitat La Plana, o escriure a mediambient@mancoplana.cat. 

La segona fase portada a terme durant el primer trimestre d’enguany haurà servit perquè ja hi hagi més de 6.000 cubells amb xips en vuit pobles: Balenyà, Folgueroles, Malla, Muntanyola, Sant Miquel de Balenyà, Santa Eulàlia de Riuprimer, Seva i Viladrau.   

 

Recollida amb cubells amb xip des del 2020  

Els nous cubells porten un xip incorporat que permet identificar les vegades que es treuen residus al carrer per habitatge. Per aquest motiu és imprescindible treure sempre les deixalles al carrer amb el cubell.  

Per a fer-ho possible s’ha lliurat un nou cubell marró amb xip de 25 litres de capacitat per treure la matèria orgànica i que substitueix el que es feia servir fins ara. Així, els antics ja no són operatius.   

Com a novetat s’ha entregat un nou cubell ambivalent de color beix, de 40 litres de capacitat, per treure els materials reciclables (envasos lleugers, paper i cartró) i la resta (rebuig).  

En el cas dels reciclables, que inclou els envasos lleugers, el paper i el cartró, si no caben dins del cubell beix degut al seu volum es poden deixar, amb limitacions, al costat del mateix cubell Ara bé, no es recullen deixalles si no hi ha cap cubell.  

 

Com funciona el nou sistema? 

Tots els cubells porten incorporats un xip electrònic que permet identificar, per a cada habitatge, els residus que es treuen al carrer. La lectura dels xips es fa per mitjà d’un lector incorporat als camions de la recollida i uns braçalets que porta el personal de la Mancomunitat La Plana, que és l’ens encarregat de prestar el servei de recollida selectiva. 

Aquest sistema permet disposar de tota la informació de recollida en temps real i donar resposta a les incidències amb més rapidesa, així com també obtenir dades estadístiques de freqüències de recollida per fracció, entre molta altra informació que ofereix l’ús de les noves tecnologies.  

Aquesta és la base tecnològica necessària que permet anar millorant i optimitzant el sistema de recollida i, al mateix temps, adaptar-se a les exigències legislatives en matèria de residus que s’aniran introduint com la implantació de l’anomenada taxa justa, amb sistemes com el pagament per generació o el pagament per participació.  

 

 

Evolució de la recollida selectiva als pobles de la Mancomunitat 

 

 

 

 

 

 

 

Darrera actualització: 08.03.2023 | 16:51