Els Serveis d’Intervenció Socioeducativa de la Mancomunitat tanquen el curs amb unes colònies conjuntes
El servei ha atès aquest curs 2024-2025 73 infants i joves de 56 famílies i impulsa accions socioeducatives per millorar la qualitat de vida de la infància, adolescència i les seves famílies
Els tres Serveis d’Intervenció Socioeducativa (SIS) de la Mancomunitat La Plana —el Puntal de Taradell, La Ludo de Tona i La Quitxalla de Balenyà— han tancat el curs amb unes colònies conjuntes a Castellnou del Bages, els dies 1 i 2 de juliol. La cloenda ha estat una oportunitat única per enfortir vincles entre infants i adolescents, compartir experiències i gaudir d’un espai lúdic i educatiu més enllà dels entorns habituals en un curs on hi han pres part 73 infants i joves i 56 famílies dels pobles mancomunats.
Al llarg de vuit mesos, els serveis han dut a terme accions per promoure el benestar emocional i social d’infants, joves i famílies, així com d’hàbits saludables i valors de convivència. Per a fer-ho, s’han impartit tallers creatius, activitats esportives, sortides culturals i accions comunitàries amb l’objectiu de fomentar la participació activa dels infants i joves en el seu entorn.
A més, l’acompanyament en infants i joves del SIS en l’aprenentatge és un aspecte clau per a fomentar l’equitat educativa, reforçar l’autoestima i motivació i construir hàbits i eines per a la seva autonomia. En l’àmbit familiar, s’han realitzat sessions mensuals amb les famílies amb l’objectiu de promoure hàbits i rutines saludables, així com potenciar les habilitats parentals i socials.
Així, les colònies finals han servit per posar en valor tota la feina feta durant el curs i per crear un espai de convivència i socialització que reforcen el treball realitzat durant l’any.
La constant coordinació amb Serveis Socials Bàsics i els centres educatius del territori ha sigut clau en la prevenció i detecció de situacions de risc, així com en la promoció del benestar emocional dels infants, joves i famílies que s’atenen, afirma el president de la Mancomunitat La Plana, Pere Medina Serrahima.
Aquesta iniciativa s’emmarca en el Pla d’Actuació Mancomunat (PAM) 2023 -2027, dins l’eix Cuidar les persones, i respon a l’objectiu estratègic Promoure l’acció comunitària i la cohesió social.
El SIS de la Mancomunitat en dades
- SIS El Puntal (Taradell). 25 infants i joves i 17 famílies ateses.
El servei ha centrat la seva intervenció en el treball conjunt amb infants, joves i famílies per abordar situacions del dia a dia des d’una perspectiva educativa i emocional. S’han tractat temes com la comunicació intrafamiliar, l’ús saludable de les pantalles i l’acompanyament emocional dels fills i filles. Les activitats de convivència, com la sortida a l’hípica Ponicat, han afavorit l’enfortiment de vincles familiars. Al llarg del curs, s’han impulsat també tallers trimestrals de natació, musicoteràpia i teatre, adaptats als interessos dels participants, i una mostra final d’activitats amb la col·laboració de la Penya d’Escacs de Taradell i l’Esbart Sant Genís, entre d’altres.
- SIS La Ludo (Tona). 30 infants i joves i 24 famílies ateses.
La promoció de l’alimentació saludable ha estat l’eix central del curs, amb accions com els tallers de cuina i la dinamització de berenars equilibrats. Com a novetat destacada, s’han incorporat els “cercles d’expressió”, espais mensuals on els infants han treballat l’expressió emocional i l’autoestima a través del joc i la dinàmica de grup. En paral·lel, les famílies han participat en un programa de vuit sessions d’art teràpia centrades en el benestar emocional, que han permès aprofundir en l’autocura i la gestió emocional per afavorir unes relacions familiars més saludables.
- SIS La Quitxalla (Balenyà). 18 infants i joves i 15 famílies ateses.
El foment dels hàbits saludables ha vertebrat les accions del servei durant tot el curs. A través de tallers de cuina, àpats conjunts i activitats a l’aire lliure com caminades i esports, s’ha potenciat un estil de vida actiu i conscient entre infants, joves i famílies. A més, l’espai diari de meditació, relaxació i ioga ha facilitat la incorporació d’aquestes pràctiques en la rutina dels participants. En l’àmbit familiar, s’han ofert tallers d’autocura i hàbits saludables, com una sessió amb una nutricionista, un taller de cosmètica natural i espais per desenvolupar habilitats socials i personals.
La Mancomunitat, braç executor dels pobles que la formen
La Mancomunitat és un ens públic amb personalitat jurídica pròpia, format per 13 pobles -12 d’Osona i un del Vallès Oriental-. La cooperació dels pobles mancomunats (Aiguafreda, Balenyà, El Brull, Folgueroles, Malla, Muntanyola, Sant Martí de Centelles, Sant Miquel de Balenyà, Santa Eulàlia de Riuprimer, Seva, Taradell, Tona i Viladrau) treballa per l’execució dels serveis públics de cada Ajuntament o EMD amb eficiència i qualitat.