La Mancomunitat La Plana, en col·laboració amb Creacció, els ajuntaments de Gurb, Les Masies de Voltregà i Vic, el Consorci del Lluçanès i el Consell Comarcal d’Osona, ha finalitzat amb èxit una prova pilot orientada a ajudar les petites i mitjanes empreses (PIMES) de la comarca a adaptar-se a la normativa europea de gestió de residus.
Aquesta iniciativa, que va iniciar-se l’estiu passat amb el suport de la Diputació de Barcelona, ha tingut com a objectiu principal assessorar les empreses en la reducció i revalorització dels residus generats, oferint un assessorament personalitzat que les prepara per complir amb la nova llei de residus que introdueix noves directrius per a la gestió de residus municipals i industrials amb l’objectiu de reduir l’impacte ambiental i promoure una economia circular més eficient i sostenible.
L’entrada en vigor d’aquesta normativa ha posat sobre la taula nous reptes i obligacions per a les empreses, incidint especialment en la necessitat de prevenir, separar en origen i donar valor els residus. Aquests canvis, que afecten tant els residus municipals com els industrials, responen a la voluntat d’aconseguir una gestió més eficient i sostenible dels recursos, en línia amb les directives europees.
Els resultats de la prova pilot han estat valorats de manera molt positiva per les entitats i administracions implicades, que han expressat la seva intenció de donar continuïtat a aquest servei de manera permanent. Aquesta acció és una de les que s’inclou en l’objectiu estratègic per facilitar la transició energètica i que es recull en l’eix de Cuidar l’entorn del Pla d’Actuació Mancomunat (PAM) 2023-2027.
És per això que en la propera edició del programa es comptarà amb la participació del Consorci de la Vall del Ges, Orís i Bisaura, així com de l’Ajuntament de Manlleu, ampliant la cobertura a més empreses de la comarca.
Jornada de sensibilització sobre la llei de residus 07/2022
Amb la voluntat de continuar oferint suport a les petites i mitjanes empreses en la seva adaptació a la normativa de gestió de residus, el proper dimarts 19 de novembre, de 9 a 11 h, es durà a terme una jornada de sensibilització al Museu del Ter, a Manlleu, sota el títol "Com afecta la nova Llei de Residus 07/2022 a la teva empresa?”.
Aquesta sessió forma part del Programa de Residus 2024/2025 i pretén informar les empreses sobre els nous requisits i facilitar l'adequació a les noves exigències de la normativa.
La Mancomunitat, braç executor dels pobles que el formen
La Mancomunitat és un ens públic amb personalitat jurídica pròpia, que està formada per 13 pobles -12 d’Osona i un del Vallès Oriental-.
La cooperació dels pobles mancomunats (Aiguafreda, Balenyà, El Brull, Folgueroles, Malla, Muntanyola, Sant Martí de Centelles, Sant Miquel de Balenyà, Santa Eulàlia de Riuprimer, Seva, Taradell, Tona i Viladrau) treballa per l’execució dels serveis públics de cada Ajuntament o EMD amb eficiència i qualitat.