La Mancomunitat facilita la millora de la salut i el benestar de les persones amb “Respira”

Dimecres, 2 d'agost de 2023 a les 08:00

Unes 40 persones de Balenyà, Taradell i Tona han percebut millores en el benestar gràcies a sessions grupals i individuals d’entrenaments emocionals

Millorar la qualitat de vida és l’objectiu principal del programa Respira, una activitat en què han participat 38 persones d’entre 35 i 70 anys de la Mancomunitat. Totes elles han estat derivades per professionals o agents comunitaris dels Serveis Socials i personal sanitari dels Centre d’Atenció Primària (CAP).

Les participants, majoritàriament dones, compleixen un o més indicadors de vulnerabilitat com patir malalties, rebre tractaments mèdics, viure situacions de dol, o conviure amb càrregues familiars, personals, o socials que afectin en el seu dia a dia.

És per això que es porta a terme un entrenament setmanal d’una hora i mitja perquè les persones que hi participen assoleixin competències emocionals i augmentin el benestar a partir de diverses pràctiques, estratègies, i recursos que es basen en la metodologia pentagonal de competències emocionals de Bisquerra i Pérez Escoda de la Universitat de Barcelona (UB). Un sistema d’entrenament emocional que facilita eines perquè es pugui entrenar de manera autònoma a casa per avançar amb més solidesa i propiciar l’empoderament.

Els resultats del curs reflecteixen un increment notable del benestar per totes les persones que hi han pres part. Tant és així que s’ha percebut una millora de la salut un cop finalitzat l’entrenament, passant d’un 34% de percepció de benestar inicial a un 73% un cop finalitzat l’entrenament. A més, 9 de cada 10 persones han manifestat que el seu entorn més proper ha notat canvis a positiu fruit de l’ampliació de la xarxa d’amistat o per la millora de l’autoconeixement que ha ajudat a gestionar millor les emocions.

El president de la Mancomunitat, Pere Medina Serrahima, ressalta la importància de promoure polítiques actives per cuidar les persones i contribuir al seu benestar.

El programa Respira rep el suport econòmic de la Diputació de Barcelona. El nou curs que començarà a la tardor incorporarà noves eines com un llibre digital amb materials de treball i noves accions per incorporar una perspectiva més artística i creativa.

Educació emocional pel benestar

El programa Respira és un programa d’educació emocional i benestar destinat a promoure la salut emocional que està organitzat per les regidories de Serveis Socials dels ajuntaments de Balenyà, Taradell i Tona, i la Mancomunitat La Plana.

El programa va néixer com a prova pilot a Tona l’any 2017. Els bons resultats han fet que es repliqués en d’altres poblacions com Balenyà i Taradell al llarg del curs 2022-23. Cal destacar que a Tona el programa ha evolucionat cap al Respira jove per donar resposta a les necessitats de joves i adolescents combinant el treball en grup i individual.

Darrera actualització: 02.08.2023 | 10:53