La Matinal de Reempresa reuneix una setantena de cedents i reemprenedors a Vic

Dilluns, 13 de novembre de 2023 a les 09:25

El mercat de compra venda de petites i mitjanes empreses de Catalunya té com a objectiu mantenir negocis solvents per tal que segueixin funcionant i no hagin de tancar per manca de relleu empresarial.

Reempresa, el mercat de compra venda de petites i mitjanes empreses de Catalunya, ha reunit aquest dijous, 9 de novembre, a Vic una vintena de negocis que es venien per causes diverses, sobretot per jubilació, sense relleu del propietari, però també per problemes personals o de salut. A la Matinal de la Reempresa d’Osona també hi han assistit una cinquantena d’empresaris, disposats a reemprendre un negoci que ja funciona. Hi han trobat des de comerços, perruqueries i restaurants a indústries de fusta o tèxtil, tallers mecànics, taxis, agències de viatges i fins i tot una administració de loteria.

La jornada s’ha realitzat a diverses àrees de Casa Convalescència, a Vic, entre les quals destaca el Paranimf de la UVic-UCC, on s’han situats els matchings. S’ha iniciat a les 10 del matí i ha comptat amb una benvinguda institucional a càrrec de Bet Piella, regidora d’Estratègia Econòmica de l’Ajuntament de Vic; Roger Pumares, gerent de Serveis de Promoció Econòmica i Ocupació de la Diputació de Barcelona; i Laura Sallent, directora del Centre de Reempresa de Catalunya.

Tot seguit, s’han fet unes xerrades prèvies i separades a compradors i venedors (cedents i reemprenendors); l’elevator Pitch, on les empreses cedents han presentat els seus negocis i, finalment, l’Espai de matchings, unes taules de conversa breus entre compradors i venedors.

Piella ha qualificat la Matinal com una “oportunitat”,  tant per als cedents com per als reemprenedors. Pumares, per la seva banda, ha avançat que el 2023 serà “el millor resultat històric” de Reempresa. En la mateixa línia, Sallent ha explicat els resultats dels últims anys i la finalitat del programa: “No es tracta només de posar en contacte cedent i reemprenedor, sinó oferir a tots dos un acompanyament integral i totalment professionalitzat en tot el procés i fins al final de la compravenda.

 

La reempresa com a model de reemprenedoria

En els últims anys, s’han dedicat molts recursos a la creació de noves empreses. Tanmateix, a banda de crear-ne, és tant o més important dedicar l’esforç a mantenir les empreses solvents per tal que segueixin funcionant i no hagin de tancar per manca de relleu empresarial. Per aquest motiu, Reempresa es planteja com un bon instrument per garantir al llarg del temps l’activitat d’empreses econòmicament viables.

La reempresa és un nou model d’emprenedoria, un mecanisme pel qual un nou emprenedor pren el testimoni en la gestió d’una empresa ja existent, la qual compra en la seva totalitat per continuar l’activitat, de manera que amb aquesta acció salvaguarda el patrimoni empresarial individual i col·lectiu.

Més d’un terç dels professionals que actualment estan en actiu i que són propietaris d’una empresa arribaran a l’edat de jubilació durant els propers deu anys i, molt sovint, sense algú del seu entorn familiar a qui puguin cedir la seva empresa. De fet, sis cessions de cada deu són degudes a la jubilació de l’empresari. Això no obstant, la transmissió també pot esdevenir una alternativa quan un empresari decideix cedir-la perquè vol invertir en una altra empresa que ja funciona o, simplement, perquè vol iniciar una altra activitat des de zero.

Per la seva banda, per als reemprenedors és menys arriscat reemprendre una empresa ja existent que crear-ne una del no-res. Tot i això, també és cert que fer-se càrrec d’una empresa en funcionament exigeix de mitjana un 60% més d’inversió que crear-ne una de nova. Amb tot, el fet de reemprendre ofereix l’oportunitat a aquells que volen iniciar un projecte pel seu compte d’aprofitar-se del coneixement i l’experiència de l’empresa al mercat i, en conseqüència, de garantir una llarga vida a l’empresa independentment dels seus propietaris.

Així ho explicava la Roser a la Matinal, amb una agència de viatges des de fa molts anys i que gestiona tota sola: “No m’agrada jubilar-me, però arriba l’hora i ho has de fer. Però em sabria greu que el meu negoci es morís, tenim una clientela molt bona”. La Cristina és una de les candidates a prendre-li el relleu: “He vingut a buscar alguna oportunitat en el sector, on es pugui donar el salt de l’analògic al digital”.

Reempresa, impulsada per la patronal Cecot i la Diputació de Barcelona, té tres oficines a la comarca d’Osona: a Manlleu, Centelles i Vic, en aquest últim cas gestionat per Creacció. 


Més informació i contacte amb Reempresa

Darrera actualització: 13.11.2023 | 09:29

Imatges