La reutilització centra la programació de la Setmana Europea de la Prevenció de Residus de la Mancomunitat

Dijous, 9 de novembre de 2023 a les 12:15

Per primer cop s'organitza una jornada de portes obertes amb activitats per fomentar la reutilització a les instal·lacions de l’ens, a Malla

Del 18 al 26 de novembre té lloc una nova edició de la Setmana Europea de la Prevenció de Residus. L'objectiu és organitzar, durant una mateixa setmana i arreu d'Europa, accions de sensibilització sobre la prevenció de residus.

La Setmana pretén donar a conèixer estratègies i exemples concrets de reducció de residus, fomentar accions sostenibles i promoure un canvi d’hàbits a la ciutadania per avançar cap a un planeta amb residu zero. És per això que en aquesta quinzena edició es posa èmfasi en la importància de reduir envasos amb l’eslògan “No t’emboliquis”.

Xavier Rierola Rovira, vicepresident de la Mancomunitat i responsable polític de Medi Ambient, remarca la necessitat de continuar avançant per reduir la generació de residus amb accions de sensibilització.

Programació per a totes les edats

  • Jornada de reutilització i portes obertes a la Mancomunitat. Dissabte 18 de novembre de 10 a 14h a les instal·lacions de la Mancomunitat.

De 10 a 12 h hi ha programats tres tallers relacionats amb la reutilització i la prevenció de residus, en concret un taller de costura d’un embolcall reutilitzable per a l’esmorzar, un de restauració de mobles i un per aprendre a fer sabons naturals.

A les 12.30 h s’oferirà una visita a la nova planta de compostatge, inaugurada la primavera passada, per conèixer el procés de gestió de la matèria orgànica i l’obtenció de compost, acompanyada d’un petit refrigeri per als participants. Durant tot el matí hi haurà jocs i exposicions sobre la gestió i la prevenció de residus. Totes les activitats són gratuïtes i obertes a tothom.

Per als tallers cal inscriure’s escrivint a mediambient@mancoplana.cat o trucant al 938 124 167 Ext. 2. Són per a tots els nivells i no cal portar material.

  • Taller educatiu “Nou període” sobre menstruació sostenible

Activitat adreçada als centres educatius de secundària que imparteix la Fundació Rezero. La proposta es planteja com una sessió de dues hores de durada que treballa la menstruació de manera transversal, inclusiva, dinàmica i participativa. Al llarg de la sessió es treballen els següents blocs temàtics: l'aparell reproductor i el cicle menstrual; la regla en la nostra societat; els productes menstruals d'un sol ús i reutilitzables.

  • Renovació del servei de préstec de gots reutilitzables

La Mancomunitat des de fa anys ofereix un servei de préstec de gots reutilitzables que ara renovarà els gots i la seva imatge. El servei, destinat a entitats i associacions dels municipis mancomunats, ofereix un préstec de gots amb retorn per fer servir en esdeveniments públics i fomentar l’ús d’articles reutilitzables i ambientalitzar, així, les festes.

El nou servei és una de les accions que s’inclouen en el Pla Supramunicipal de Prevenció de Residus de la Mancomunitat La Plana 2023-2027. Comptarà amb un protocol de préstec renovat i actualitzat i 1.500 gots nous fabricats amb un material  obtingut a partir de clofolla d'arròs, que substitueix en gran part el polipropilè.

  • 18a Setmana de Medi Ambient de Folgueroles

Del 27 de novembre al 3 de desembre hi ha programades diverses activitats educatives a l’Institut Escola Mossèn Cinto i a la Llar d’Infants Patufet relacionades amb la gestió i la prevenció de residus, sobretot enfocades a la reutilització de joguines.

El diumenge 3 de desembre al matí, a la plaça Verdaguer de Folgueroles, tindrà lloc la festa final, amb activitats gratuïtes i obertes a tothom. 

  • Manco Mercat

Activitat adreçada a les persones treballadores de la Mancomunitat que tindrà lloc del 20 de novembre a l’1 de desembre. Consisteix en un mercat d’intercanvi de roba i joguines per fomentar la reutilització i la reducció de residus.

Les diverses activitats compten amb el suport de la Diputació de Barcelona i els ajuntaments i EMD que formen la Mancomunitat.

 

Darrera actualització: 10.11.2023 | 20:19