Més de 100 alumnes finalitzen els cursos de català i coneixement de l’entorn de la Mancomunitat La Plana
La iniciativa reforça l’aprenentatge lingüístic i la cohesió social a través d’un treball sostingut als pobles mancomunats, en el marc de l’objectiu estratègic de fomentar l’acollida i la convivència
La Mancomunitat La Plana tanca el curs 2024-2025 dels cursos de català i coneixement de l’entorn amb una participació de 112 alumnes en set grups d’aprenentatge en diversos pobles mancomunats. Les persones participants, provinents de 15 països diferents —Argentina, Colòmbia, el Salvador, Geòrgia, Guinea Bissau, Hondures, Índia, Mali, Marroc, Pakistan, Polònia, Romania, Senegal, Veneçuela i Xina—, han aprofundit en l’aprenentatge de la llengua catalana i el coneixement del funcionament de l’entorn local i dels serveis de proximitat.
Els cursos han tingut lloc a Aiguafreda, Balenyà, Sant Martí de Centelles, Taradell, i Viladrau, i han combinat sessions de català setmanals amb sortides culturals a Barcelona i Vic, així com visites a serveis municipals i mancomunats. A més, s’hi han sumat grups de conversa en català a Folgueroles, Santa Eulàlia de Riuprimer i Taradell, en què voluntàries han promogut la pràctica oral de la llengua a través del projecte Vincles d’Òmnium Osona-Lluçanès. Al llarg del mes de juny, els diversos ajuntaments han fet entrega dels certificats d’aprenentatge a les persones participants.
“La llengua ens connecta i ens fa partícips de la vida col·lectiva. Vetllar-ne l’aprenentatge i promoure la convivència és una prioritat”, subratlla el president de la Mancomunitat La Plana, Pere Medina Serrahima.
L’acció dona compliment a l’objectiu estratègic Foment de l’acollida i la convivència
de l’eix Cuidem els pobles del Pla d’Actuació Mancomunat (PAM) 2023-2027.
Els cursos han estat organitzats per la Mancomunitat La Plana, amb el suport de la Direcció General de Migracions i Refugi de la Generalitat de Catalunya. També hi ha col·laborat Òmnium Cultural Osona-Lluçanès, a través del projecte Vincles, i el Consorci de Normalització Lingüística d’Osona.
Aprendre català amb membres de Txarango i cançons actuals catalanes
El català és una eina essencial per afavorir la cohesió social. Al llarg del curs 2024-2025, el Servei d’Acollida i Convivència ha impulsat metodologies innovadores per a l’aprenentatge de la llengua i la cultura, com l’ús de la música actual com a recurs pedagògic.
A proposta dels mateixos participants, l’alumnat dels cursos de català ha treballat la cançó “Invencibles” dels Catarres i “Amagada Primavera” de Txarango. Precisament, l’aprenentatge s’ha fet amb components d’aquest últim grup i ha culminat amb un enregistrament conjunt a càrrec d’Àlex Pujols, a l’espai Lab Ausa de la Biblioteca Pilarín Bayés de Vic. Una activitat compartida, creativa i emocional que enforteix l’aprenentatge de la llengua i la connexió amb la cultura catalana.
Els cursos de català i coneixement de la societat catalana en detall
Aiguafreda i Sant Martí de Centelles
La Mancomunitat La Plana ha organitzat un curs de català inicial i coneixement de l’entorn al Punt d’Aiguafreda i Sant Martí de Centelles. El passat 25 de juny s’han lliurat els diplomes del curs 2024-2025 a un total de 18 alumnes procedents d’Argentina, Colòmbia, Hondures, el Marroc i el Perú.
Balenyà
En el marc de l’Aula de Formació i Cultura, s’ha impulsat dos cursos de català i coneixement de l’entorn. Les regidores Mercè Mauri i Helena Fontarnau han lliurat els diplomes del curs 2024-2025 als 30 alumnes participants. Les persones inscrites provenen d’Equador, el Salvador, Guinea Bissau, Hondures, el Marroc, Mali, Pakistan, Senegal i Veneçuela.
Folgueroles
Amb el suport del projecte Vincles d’Òmnium Cultural, s’ha dut a terme un grup de conversa en català dinamitzat per Raquel Bofill. El regidor Marc Riera ha lliurat els diplomes del curs 2024-2025 a 10 alumnes d’Equador, el Marroc, Guinea Bissau, el Salvador, Hondures, Pakistan, Senegal i Veneçuela.
Santa Eulàlia de Riuprimer
Un grup de conversa impulsat en el marc del projecte Vincles d’Òmnium Osona-Lluçanès ha reunit 9 alumnes provinents de Cuba, Geòrgia, el Marroc i Veneçuela. L’alcalde Txevi Rovira i la regidora Dolors Guzmán han fet entrega dels diplomes del curs 2024-2025. La iniciativa ha estat dinamitzada per Esperança Maimó.
Taradell
S’han organitzat dos cursos de català, un dels quals ha estat impartit pel Consorci per a la Normalització Lingüística d’Osona. A més, gràcies al projecte Vincles, s’ha constituït un grup de conversa dinamitzat per Concepció Bayés. L’alcaldessa Mercè Cabanas i la regidora Lídia Alonso han lliurat els diplomes als 33 alumnes procedents d’Argentina, Colòmbia, Geòrgia, Guinea Bissau, Hondures, el Marroc, Mali, Polònia, Romania, Senegal, la Índia i Veneçuela.
La Mancomunitat, braç executor dels pobles que la formen
La Mancomunitat és un ens públic amb personalitat jurídica pròpia, format per 13 pobles -12 d’Osona i un del Vallès Oriental-. La cooperació dels pobles mancomunats (Aiguafreda, Balenyà, El Brull, Folgueroles, Malla, Muntanyola, Sant Martí de Centelles, Sant Miquel de Balenyà, Santa Eulàlia de Riuprimer, Seva, Taradell, Tona i Viladrau) treballa per l’execució dels serveis públics de cada Ajuntament o EMD amb eficiència i qualitat.