Osona amb Ucraïna

Dimecres, 16 de març de 2022 a les 00:00

Osona busca habitatges buits i aportacions econòmiques per finançar l'estada de refugiats ucraïnesos  

Fruit dels vincles estrets que manté amb famílies ucraïneses, l’entitat ‘Osona amb els nens’ ha engegat la campanya Osona amb Ucraïna per organitzar l’arribada de refugiats a la comarca. Una campanya territorial que rep el suport del Consell Comarcal d’Osona, la Mancomunitat La Plana i els ajuntaments de Manlleu i Torelló.

La campanya pretén aglutinar diverses iniciatives de solidaritat que han sorgit a la comarca i fer saber a la població les necessitats reals que comportarà l’acollida de famílies que fugen de la guerra. Aquest objectius són: d’una banda, la creació d’una borsa d’habitatges solidària per acollir els refugiats i, de l’altre, la recollida d’aportacions econòmiques per poder finançar l’estada i les necessitats bàsiques d’aquestes famílies.

En les primers hores de campanya, ja s’ha aconseguit disposar de més de 30 habitatges buits per poder oferir a famílies ucraïneses. Fins al moment, ja s’han tramitat 6 aparellaments a 5 municipis osonencs que atendran més d’una quinzena de persones provinents d’Ucraïna.

Com col·laborar?

En l’acollida de les famílies ucraïneses a Osona:

  • Per col·laborar econòmicament i ajudar a finançar l’estada i la manutenció de famílies ucraïneses es pot fer un ingrés econòmic a l’entitat Osona amb els Nens: ES61 0081 0154 3100 0158 8868

En el suport humanitari a Ucraïna:

Tal com han explicat el president i el vicepresident del Consell Comarcal d’Osona, Joan Carles Rodríguez i Pere Medina, aquesta acció “és una pla de xoc per atendre la urgència del moment, és una acció complementària per donar suport, en aquesta primera fase d’emergència, a les iniciatives que impulsa la Generalitat”.

El Servei d’Acollida i Integració del Consell Comarcal d’Osona compta amb una àmplia experiència en els processos d’acollida de persones nouvingudes. Per això, juntament amb altres ajuntaments i administracions osonenques, s’han posat a disposició de l’entitat ‘Osona amb els nens’ per oferir el suport tècnic i administratiu necessari per coordinar l’emergència de les arribades.

La campanya compta amb el suport de Creu Roja Osona que com a entitat experta en temes d’asil a Osona ofereix suport a les famílies que arribin amb el tràmit de sol·licitud de protecció internacional. I també comptem amb el recolzament del servei de Salut Mental del Consorci Hospitalari de Vic per tal d’oferir sessions grupals o individuals d’acompanyament a les famílies en funció de les seves necessitats.

 

L’operatiu de la campanya es farà extensiu el proper dimecres, 9 de març, al Consell d’Alcaldes i Alcaldesses que se celebrarà al Consell Comarcal d’Osona.

 

La història de la Dasha i la Vitalina

Les protagonistes de la presentació de la campanya, aquest divendres al Consell Comarcal, han estat la Dasha i la Vitalina. Són dues joves ucraïneses que han aconseguit sortir del seu país gràcies a l’Olga, una osonenca que les va anar a buscar amb el seu propi vehicle a la frontera amb Polònia.

 

L’Olga i la seva família havien acollit la germana de la Dasha i la Vitalina en una de les estades a Catalunya organitzades per l’entitat ‘Osona amb els nens’, que des de 1997 porta a Osona nens i nenes afectats per l’explosió a la central nuclear de Txernòbil. Ara, quan va esclatar la guerra, l’Olga no va dubtar en agafar el cotxe i anar-les a buscar. Dimecres van arribar a la comarca, deixant la seva mare i germans a Zhytomyr, una ciutat a una hora de Kiev. Són estudiants universitàries de Química i Història, que han hagut de deixar enrere tota la seva vida i estudis per fugir de l’horror de les bombes.

Durant la roda de premsa, l’Olga ha llegit un escrit de les dues joves ucraïneses, assegurant que estan molt agraïdes d’haver pogut venir a Catalunya, però que tenen ganes de poder tornar aviat al seu país, per ajudar a la seva gent.

 

 

Darrera actualització: 16.03.2022 | 16:04