Presentem la Guia de Llenguatge no sexista i inclusiu

Dijous, 21 d'octubre de 2021 a les 00:00

La Mancomunitat La Plana i els Ajuntaments integrants apostem per incorporar la perspectiva de gènere a la comunicació a través d’una guia pròpia

Aquest dimecres 20 d’octubre a la Sala de Plens de l’Ajuntament de Balenyà es va presentar la guia de llenguatge no sexista i inclusiu de la Mancomunitat La Plana anomenada ‘Juga amb la llengua’.

L’acte va comptar amb la presència de càrrecs electes i personal tècnic de diversos pobles de la Mancomunitat La Plana i representants del teixit associatiu. L’acte va comptar amb les intervencions de la Sra. Montse Sayós Muntal, regidora de Balenyà, del Sr. Ferran Teixidor Turner, president de la Mancomunitat La Plana, del Sr. Josep Antoni Vallbona Ortega, President de l’EMD de Sant Miquel de Balenyà i de les Sres. Anna Vizcaino Espona i Bet Pol Montmany, tècniques d’igualtat de la Mancomunitat La Plana.   

La motivació de disposar d’una guia és que amb el temps es vagin interioritzant i implementant nous hàbits verbals i escrits, per avançar cap a una igualtat real i cap a una societat més respectuosa i justa.

És obvi que quan ens comuniquem estem transmetent uns valors, és per això que es vol comunicar  utilitzant un llenguatge que inclogui a totes les persones en la seva diversitat de manera inclusiva i no sexista. Fer-ho adequadament requereix incorporar canvis en la manera com ens comuniquem i, per tant, d’un aprenentatge i de molta pràctica. Aquesta guia ens hi ha d’ajudar ja que pretén ser un recurs per a professionals de la Mancomunitat La Plana, dels Ajuntaments que en formen part i també per a càrrecs electes per tal d’emprendre un ús del llenguatge conscient i responsable. Així mateix, es pot fer extensiva a aquelles persones, entitats o altres organitzacions amb qui es col·labora i treballa per donar servei o atenció a la ciutadania dels nostres pobles.

La guia és el resultat d’un treball participatiu amb la voluntat que reculli al màxim les necessitats dels Ajuntaments i de la mateixa Mancomunitat La Plana. És per això que es va fer a través d’un grup de treball integrat per personal tècnic i polític el qual va començar a treballar-hi a inicis d’octubre de 2020 amb l’acompanyament tècnic d' Igualtat Creativa.

Es tracta d’una eina que consta de  44 pàgines i de 9 apartats diferents i que, a través de la metàfora del joc, dona idees i recursos per  comunicar-se i expressar-se forma igualitària i no discriminatòria. Així mateix i amb l’objectiu de ser un document atractiu, pràctic i àgil, Albacoor s’ha encarregat d’acompanyar els continguts d’il·lustracions i maquetar la guia seguint una línia estètica que facilita la seva consulta ja que està pensada per navegar-hi de forma virtual. Aquest fet permet ser sostenibles i reduir el consum de paper.

Aquesta iniciativa ve acompanyada d’una oferta formativa que ha de facilitar l’ús de la guia i del llenguatge no sexista en el dia a dia.

Igualtat

Darrera actualització: 21.10.2021 | 14:58