Taradell reparteix tres mil cubells amb xip més per completar la millora del porta a porta

Dijous, 25 de gener de 2024 a les 11:07

Al finalitzar-se l’entrega dels cubells al nucli del municipi, nou dels tretze pobles que formen la Mancomunitat La Plana, ja estaran preparats per implantar sistemes de pagament per generació i/o participació

L’Ajuntament de Taradell i la Mancomunitat La Plana començaran a repartir dilluns vinent, dia 29 de gener, els 3.000 cubells amb xips als habitatges del nucli del municipi. Una mesura que ha d’afavorir els bons resultats de la recollida de residus porta a porta que es va implementar el 2005. L’any 2022 Taradell va registrar un 86% en l’índex de recollida, un dels més alts de Catalunya, on la mitjana se situa al 46,6%.

El nou sistema de cubells amb xip permet millorar l’eficiència de la recollida perquè permet saber la freqüència amb què es treuen els residus al carrer i la quantitat, i agilitza la resolució d’incidències en cas que n’hi hagi.

Mercè Cabanas Solà, alcaldessa de Taradell, agraeix les sinèrgies teixides amb la ciutadania que han fet possible arribar a uns elevats índexs de recollida selectiva, i espera que se segueixi evolucionant favorablement amb la renovació dels cubells en aquest punt del municipi.

Taradell és un dels 13 pobles que formen la Mancomunitat La Plana, que treballa per seguir sent més sostenible, adaptar-se al futur immediat en la gestió de residus i seguir esdevenint un referent de país. En aquest sentit, el president de la Mancomunitat, Pere Medina Serrahima, afegeix que es continuen fent passos perquè tots els pobles estiguin a punt per pagar pels residus generats amb l’anomenada taxa justa

Tots els habitatges de la Mancomunitat amb cubells amb xip a la tardor

Actualment ja hi ha vuit pobles sencers amb cubells amb xip -Balenyà, Folgueroles, Malla, Muntanyola, Sant Miquel de Balenyà, Santa Eulàlia de Riuprimer, Seva i Viladrau- que sumen un total de 5.000 habitatges aproximadament.

La implantació dels nous cubells al nucli de Taradell, per donar resposta a les incidències amb major celeritat, segueix el desplegament que es va portar a terme l’últim trimestre de l’any passat a les urbanitzacions del municipi. Un cop finalitzada aquesta segona fase s’hauran repartit 8.000 cubells amb tecnologia incorporada en 9 pobles.

Si no hi ha contratemps, la tardor del 2024 està previst completar les implantacions dels cubells amb xip del porta a porta a la resta de pobles de la Mancomunitat.  

 

Nou sistema de recollida amb cubells amb xip ofert des del 2020

Els nous cubells porten un xip incorporat que permet identificar les vegades que es treuen residus al carrer per habitatge. Per aquest motiu és imprescindible treure sempre les deixalles al carrer amb el cubell.

Per a fer-ho possible és lliurarà un nou cubell marró amb xip de 25 litres de capacitat per treure la matèria orgànica i que substituirà l’utilitzat fins ara. Així, els que es fan servir a dia d’avui a Taradell deixaran de ser operatius a partir de l’1 de març.

Com a novetat s’entregarà un nou cubell amb xip de color beix, de 40 litres de capacitat, per treure els materials reciclables (envasos lleugers, paper i cartró) i la resta (rebuig).

En el cas dels reciclables, que inclou els envasos lleugers, el paper i el cartró, si no caben dins del cubell beix degut al seu volum es podran deixar al costat del mateix cubell. Ara bé, no es recolliran deixalles si no hi ha cap cubell.

 

Com es poden obtenir els nous cubells a Taradell?

Cada habitatge de Taradell ha rebut una carta amb una butlleta que cal dur omplerta per poder sol·licitar i recollir els nous cubells amb xips.

Repartiment des del 29 de gener fins al 10 de febrer a Can Costa Centre Cultural

  • Dilluns, dimecres i divendres de les 2 del migdia fins a les 8 del vespre
  • Dimarts, dijous i dissabte de les 10 del matí fins a les 4 de la tarda

 

La Mancomunitat, braç executor dels pobles que el formen

La Mancomunitat és un ens públic amb personalitat jurídica pròpia, que està formada per 13 pobles -12 d’Osona i un del Vallès Oriental-.

La cooperació dels pobles mancomunats (Aiguafreda, Balenyà, El Brull, Folgueroles, Malla, Muntanyola, Sant Martí de Centelles, Sant Miquel de Balenyà, Santa Eulàlia de Riuprimer, Seva, Taradell, Tona i Viladrau) garanteix l’execució dels serveis públics de cada Ajuntament o EMD amb eficiència i qualitat.

Des de la Mancomunitat també s’ofereix el servei de recollida d’escombraries porta a porta a Collsuspina (Moianès) i El Figaró-Montmany (Vallès Oriental).

Darrera actualització: 25.01.2024 | 11:08