Taradell repartirà un miler de cubells amb xip a les urbanitzacions per millorar el porta a porta

Dimarts, 17 d'octubre de 2023 a les 13:51

Vuit, dels 13 pobles que formen la Mancomunitat La Plana, comptaran amb el nou sistema de recollida amb cubells amb xip a finals d’any per poder estar preparats per pagar una “taxa justa”

L’Ajuntament de Taradell i la Mancomunitat La Plana començaran a repartir aquest dijous els 1.200 cubells amb xips per a les urbanitzacions de Goitallops, la Roca, Madriguera i Mont-rodon. Una mesura que ha d’afavorir els bons resultats de la recollida de residus porta a porta que es va implementar el 2005. L’any passat Taradell va registrar un 86% en l’índex de recollida, un dels més alts de Catalunya, on la mitjana se situa al 46,6%.

Es tracta de la primera fase per incorporar tecnologia als cubells. La següent fase, a partir del primer trimestre de l’any vinent, servirà per arribar a la resta del municipi.

El nou sistema de cubells amb xip millora l’eficiència de la recollida perquè permet saber la freqüència amb què es treuen els residus al carrer i la quantitat, i agilitza la resolució d’incidències en cas que n’hi hagi.

Mercè Cabanas Solà, alcaldessa de Taradell, agraeix les sinèrgies teixides amb la ciutadania que han fet possible arribar a uns elevats índex de recollida selectiva, i espera que se segueixi evolucionant favorablement amb la renovació dels cubells.

Taradell és un dels 13 pobles que formen la Mancomunitat La Plana, que treballa per seguir sent més sostenibles, adaptar-se al futur immediat en la gestió de residus i continuar esdevenint un referent de país. En aquest sentit, el president de la Mancomunitat, Pere Medina Serrahima, afegeix que se segueixen fent passos perquè tots els pobles estiguin a punt per pagar pels residus generats amb l’anomenada “taxa justa”.

 

Un 50% dels habitatges dels pobles de la Manco tindran cubells amb xip en acabar l’any

Actualment ja hi ha vuit pobles sencers amb cubells amb xip -Balenyà, Folgueroles, Malla, Muntanyola, Sant Miquel de Balenyà, Santa Eulàlia de Riuprimer, Seva i Viladrau- que sumen un total de 5.000 habitatges aproximadament.

La implantació dels nous cubells a les urbanitzacions de Taradell, per donar resposta a les incidències amb major celeritat, segueix el desplegament que s’ha portat a terme a Balenyà, durant el primer trimestre de l’any. Un cop finalitzada aquesta nova entrega s’hauran repartit 8.000 cubells amb tecnologia incorporada en 9 pobles.

Si no hi ha contratemps, el 2024 està previst seguir posant tecnologia a la resta de cubells de recollida porta a porta de Taradell per arribar a un total de 6.500 llars, la meitat dels habitatges que tenen els pobles on la Mancomunitat ofereix el servei de recollida de residus.

 

Nou sistema de recollida amb cubells amb xip ofert des del 2020 per la Mancomunitat

Els nous cubells porten un xip incorporat que permet identificar les vegades que es treuen residus al carrer per habitatge. Per aquest motiu és imprescindible treure sempre les deixalles al carrer amb el cubell.

Per a fer-ho possible és lliurarà un nou cubell marró xipat de 25 litres de capacitat per treure la matèria orgànica i que substituirà l’utilitzat fins ara. Així, els que es fan servir a dia d’avui a Taradell deixaran de ser operatius a partir de l’1 de novembre.

Com a novetat s’entregarà un nou cubell de color beix, de 40 litres de capacitat, per treure els materials reciclables (envasos lleugers, paper i cartró) i la resta (rebuig).

En el cas dels reciclables, que inclou els envasos lleugers, el paper i el cartró, si no caben dins del cubell beix degut al seu volum es podran deixar al costat del mateix cubell. Ara bé, no es recolliran deixalles si no hi ha cap cubell.

 

Com es poden obtenir els nous cubells a Taradell?

Cada habitatge de Taradell ha rebut una carta amb una butlleta que cal dur omplerta en una de les tres reunions per poder sol·licitar i recollir els nous cubells amb xips.

  • DIJOUS 19 D’OCTUBRE – A Can Costa a les 19 h
  • DIVENDRES 20 D’OCTUBRE – A Can Costa a les 19 h
  • DISSABTE 21 D’OCTUBRE ­­– A la pista de Mont-rodon a les 11 h

 

 

Darrera actualització: 20.10.2023 | 07:31