Una Setmana de prevenció de residus molt participativa

Dilluns, 5 de desembre de 2022 a les 00:00

Del 19 al 27 de novembre de 2022 ha tingut lloc una nova edició de la Setmana Europea de la Prevenció de Residus, enguany amb el focus posat en els residus tèxtils i en potenciar una moda circular i sostenible.

A la Mancomunitat hem celebrat la Setmana organitzant activitats a diversos municipis, amb el suport de la Diputació de Barcelona.

La Jornada Reduïm els residus i activem el civisme a Tona ha sigut el tret de sortida de la Setmana el dissabte 19 de novembre al matí a l’Espai Muriel Casals. S’han fet activitats de conscienciació per a tots els públics: taller d’estampació de bosses de roba a càrrec de Kiwe estudi gràfic amb participació de públic familiar; conferència El canvi climàtic: què hi podem fer nosaltres a càrrec del meteoròleg Francesc Mauri amb l’assistència d’una cinquantena de persones; xerrada del col·lectiu Residu Zero Osona per presentar alternatives per a un consum més sostenible; taller de cuina d’aprofitament a càrrec de Cor del Montseny amb la participació d’una vintena de persones; jocs fets amb materials reutilitzats a càrrec de Guixot de 8. Durant la setmana també s’ha pogut visitar l’exposició La mar de plàstics de la Diputació. L’escola Vedruna l’ha visitat amb l’alumnat de 1r d’ESO. I l’escola L’Era de Dalt ha fet un taller de paper reciclat amb l’Associació Tapís i ha tingut l’exposició Re-cicles de la Mancomunitat, dues activitats que també s’han vinculat amb la Setmana de la Ciència.

El Taller de costura creativa a Aiguafreda ha tingut lloc el 22 de novembre a la tarda a la sala El Talleret, a càrrec de l’Associació Back to Eco. Una vintena de persones han donat una segona vida a texans vells convertint-los en estrelles i altres elements de decoració nadalenca.

El Taller de costura creativa als Hostalets de Balenyà ha tingut lloc el 23 de novembre a la tarda a l’aula de costura del Gra d’Or, a càrrec de l’entitat Solidança. Les participants han transformat una peça de roba vella en una bossa de tela.

El Taller de cosmètica natural a Santa Eulàlia de Riuprimer ha tingut lloc el 24 de novembre a la tarda a la Casa de Cultura, a càrrec de Fitocosmètica del Montseny. Una quinzena de persones han fet sabons naturals amb olis vegetals de qualitat per a higiene personal.

El Taller educatiu de costura Reciclar roba per fer una banderola, adreçat als centres educatius, ha tingut per objectius conscienciar que és possible utilitzar la roba d’una altra manera, i potenciar la creativitat reciclant una peça de roba en desús. El taller ha constat de dues parts: una introducció i debat per explicar què és el residu tèxtil, l'impacte ambiental que suposa la indústria tèxtil i en què consisteix la moda circular i sostenible, i un taller de costura dinàmic i col·lectiu de creació d’una banderola per decorar l’escola. Hi han participat un total de 160 alumnes de 6 centres educatius. El taller ha anat a càrrec de Tutoke.

La 17a Setmana de Medi Ambient de Folgueroles ha tingut lloc del 26 de novembre al 4 de desembre. Durant la setmana s’han realitzat diverses activitats d’educació ambiental a l’Institut Escola Mossèn Cinto i a la Llar d’Infants Patufet, destinades a tots els nivells educatius, i relacionades amb el tema de la moda circular i els residus tèxtils. S’han fet activitats com un taller de costura de banderoles, una xerrada sobre moda circular a càrrec de l’Associació Tapís, un taller d’upcycling amb roba vella, un mural tèxtil, un taller de confecció de bosses, i un mercat d’intercanvi de roba. L’AFA ha organitzat la tradicional activitat A l’escola hi vaig a peu, que té per objectiu potenciar una mobilitat més sostenible. I a la llar d’infants s’ha fet l’activitat del conte Quina llauna!. A més, l’1 de desembre al Centre Cultural s’ha fet la presentació de la comunitat energètica Folgueroles Renovable.

El diumenge 4 de 10 a 13:30 h a la Plaça Verdaguer ha tingut lloc la festa final, amb activitats gratuïtes i obertes a tothom. Ha començat a les 10 h amb un bingo musical de nadales i xocolatada, a càrrec de l’Esplai El Creixent. D’11 a 13 h ha tingut lloc un taller de decoració nadalenca amb roba usada a càrrec de l’Associació Tapís. A les 11:30 h s’ha fet l’activitat de contes dibuixats a gran format a càrrec de Subi i Olga Cercós. I durant tot el matí hi ha hagut un mercat de segona mà per donar una segona vida a roba, joguines i altres objectes en bon estat, amb la participació de sis parades de veïns i veïnes i entitats. La Setmana de Medi Ambient d’enguany ha estat organitzada per l’Ajuntament de Folgueroles, l’Àrea de medi ambient de la Mancomunitat La Plana, l’Institut Escola Mossèn Cinto, l’AFA de l’Institut Escola Mossèn Cinto, la Llar d’Infants Patufet, l’Esplai El Creixent, i la cooperativa Folgueroles Renovable, amb la col·laboració de la Diputació de Barcelona.

El Manco Mercat és una activitat adreçada a les persones treballadores de la Mancomunitat que ha tingut lloc del 21 de novembre al 2 de desembre. Ha consistit en un mercat d’intercanvi de roba i joguines per fomentar la reutilització i la reducció de residus, i ha tingut molt bona acollida.

Medi Ambient 

Darrera actualització: 05.12.2022 | 15:27