Una Setmana de prevenció de residus plena d’activitats

Divendres, 3 de desembre de 2021 a les 10:00

Del 20 al 28 de novembre de 2021 ha tingut lloc una nova edició de la Setmana Europea de la Prevenció de Residus, enguany amb el lema Comunitats circulars. Suma’t a un món amb menys residus.

A la Mancomunitat hem celebrat la Setmana amb activitats a diversos municipis, totes elles emmarcades en el Pla Supramunicipal de Prevenció de Residus municipals de la Mancomunitat La Plana (2019-2022) i amb el suport de la Diputació de Barcelona.

16a Setmana de Medi Ambient de Folgueroles

Ha tingut lloc del 20 al 28 de novembre i s’ha centrat en la conscienciació sobre el problemaque causen els residus plàstics al medi ambient. S’han fet diverses activitats educatives a l’Institut Escola Mossèn Cinto i a la Llar d’Infants Patufet: els més menuts han gaudit de l’activitat del conte Quina llauna! i de la maleta de jocs Recimaleta. El dijous al matí s’ha fet la tradicional activitat A l’escola hi vaig a peu per promoure una mobilitat més sostenible.

Durant la setmana s’ha pogut visitar l’exposició Menys plàstics, més vida als Jardins de Can Dachs, una exposició de l’Agència Catalana de l’Aigua i la Diputació de Barcelona per sensibilitzar sobre l’impacte ambiental dels plàstics al medi marí i reduir-ne l’ús.

El diumenge 28 al matí ha tingut lloc la festa final a la Plaça Verdaguer, amb jocs reciclats a càrrec de Guixot de 8 i l’exposició de reciclatge creatiu Els últims plàstics, amb obres d’art fetes amb residus plàstics a càrrec de l’alumnat de l’IE Mossèn Cinto.

La setmana ha finalitzat el dimarts 30 al matí amb la visita que el Casal d’avis ha fet a les instal·lacions de tractament de residus de la Mancomunitat La Plana.

La Setmana de Medi Ambient d’enguany ha estat organitzada per l’Ajuntament de Folgueroles, l’Àrea de medi ambient i el programa de gent gran de la Mancomunitat La Plana, l’Institut Escola Mossèn Cinto, l’AMPA de l’Institut Escola Mossèn Cinto, la Llar d’Infants Patufet i el Casal d’avis de Folgueroles, amb la col·laboració de la Diputació de Barcelona.

Exposició d’art reciclat Els últims plàstics

L’exposició ha mostrat el resultat final del projecte educatiu i creatiu que el Servei d’Educació Ambiental de la Mancomunitat ha plantejat aquest curs 2021-2022 a les escoles i instituts dels municipis mancomunats. Hi han participat set centres: Institut Escola Carles Capdevila de Balenyà, Escola Valldeneu de Sant Martí de Centelles, Escola Farigola de Seva, Escola Les Pinediques de Taradell, Escola Sant Genís i Santa Agnès de Taradell, Institut de Tona i Escola Vedruna de Tona. S’ha pogut veure durant tota la setmana a Can Costa Centre Cultural de Taradell. L’Institut Escola Mossèn Cinto de Folgueroles també hi ha participat i ha exposat les seves obres a l’Ajuntament de Folgueroles.

El projecte plantejava buscar els últims plàstics que es tinguessin a l’abast (bosses i/o envasos) i donar-los una segona vida d’una manera artística, original i creativa. L’objectiu ha estat reflexionar i actuar a favor de la prevenció de residus i promoure el treball en xarxa. El projecte ha comptat amb l’assessorament de l’artista Casper van Leeuwen, de Sant Miquel de Balenyà, i el suport de la Diputació de Barcelona.

Activitats per a tota la ciutadania

S’han organitzat tallers gratuïts a diversos municipis per promoure la prevenció i la reutilització dels residus.

  • Taller de costura creativa a Taradell Ha tingut lloc el 19 de novembre al vespre a Can Costa Centre Cultural, a càrrec de l’Associació Back to Eco. Una desena de persones han après a donar una segona vida a texans vells i els han convertit en bosses, moneders i altres objectes per la llar.
  • Taller de restauració de mobles a Seva Ha tingut lloc el 22 de novembre al vespre a La Polivalent, a càrrec de elTalleracc. Una vintena de persones han après i practicat les principals tècniques de restauració com polir, decapar, envernissar, pintar... per donar una segona vida a mobles vells.
  • Taller de cuina d’aprofitament a Viladrau Tindrà lloc el dimecres 15 de desembre de 18:30 a 20:30 h a Can Sià, a càrrec de professors de l’Escola d’Hostaleria d’Osona. S’explicaran receptes de cuina i trucs per aprofitar els aliments i reduir el malbaratament alimentari, i es farà una demostració de cuina i petit tast. Cal fer inscripció prèvia a mediambient@mancoplana.cat o al 938124167 Ext.5.

Medi Ambient

Darrera actualització: 03.12.2021 | 12:12