A QUÈ JUGUEM? TOT COMENÇA EN EL JOC. No condicionem el seu futur

Dimarts, 20 de setembre de 2022 a les 00:00

EN QUÈ CONSISTEIX LA CAMPANYA?

El joc és una activitat bàsica per a la vida de les persones i una molt bona proposta per aprendre. A través d’aquest, des de que naixem, aprenem a socialitzar-nos i a desenvolupar les nostres capacitats personals, les actituds i habilitats necessàries per a la vida.

Amb el joc i les joguines els infants descobreixen el món, qui son… i a través d’aquest, es transmeten valors, cultura, emocions... aspectes que són molt importants de cara a l’etapa adulta i per gaudir de la infantesa.

Ara bé, la realitat que vivim avui en dia i que no podem obviar, és que encara hi ha joguines i activitats que per tradició s’associen a nens o a nenes, i això fa que es continuïn perpetuant estereotips i rols de gènere que impedeixen el seu ple desenvolupament.

Dels 4 als 5 anys els rols que els infants adquireixen ja queden interioritzats i és en la infantesa on s’adquireixen part dels prejudicis i rols que acompanyen la persona durant les diferents etapes de la vida i que a la llarga són molt difícil de canviar o transformar. És per això, que durant la infància de les criatures, tenim l'oportunitat de reflexionar, de fer-ho diferent i d’educar en valors d’igualtat facilitant que els infants desenvolupin tot el seu potencial en qualsevol dels àmbits de la vida, sense discriminar a les persones per raó de sexe i sempre valorant i respectant les diferències.

Aquesta campanya és una eina que a través del joc ens ajuda a reflexionar i trencar amb els estereotips de gènere marcats per la societat. Està adreçada tant a les persones adultes com a infants.

La campanya consta de 16 consells: 8 adreçats a persones adultes i 8 a infants. Per una banda, els adreçats a les persones adultes es transmeten a través d’un únic cartell o imatge que es pot trobar a diversos espais físics dels municipis o a través de xarxes socials. I per altra banda, els adreçats a les criatures es donen a través del joc d'un sabater. Depenent de l’edat de l’infant serà necessari el suport d’una persona adulta per tal d’acompanyar a entendre i jugar amb els missatges.

 Quantes vegades hem projectat una idea entorn de si aquella personeta, la qual encara ha de néixer, serà un nen o una nena? Recorda que perquè tingui un sonall rosa o blau, això no determinarà la seva orientació sexual ni identitat de gènere.

És important prendre consciència i tenir molt present que aquests binarismes i prejudicis estan presents en la major part d’esferes de la nostra vida i que per tant en molts entorns ja se’ns està condicionant i limitant.

Per exemple, quan anem a una botiga a comprar un regal per una criatura, malauradament, és habitual que la persona que ens atén ens demani pel sexe de la criatura per poder orientar-nos en el què podem escollir. De manera que ja se’ns limita les possibilitats de compra.

A més, els passadissos i seccions de les botigues, tant físiques com en línia, moltes vegades, també reflecteixen aquests binarisme diferenciant-se amb les imatges (fotografies) dels embolcalls per identificar a qui s’adreça aquell producte. Habitualment els jocs d’acció i violència són representats per nens i els de manualitats i curres per  nenes. El mateix passa amb el color predominant dels embolcalls, habitualment de tonalitats de rosa per a les nenes i tonalitats de blau per els nens.

 

 

 

 Fer un ús sexista de les joguines està normalitzat, per tant, perquè això deixi de passar és molt important que et mullis i donis importància al valor educatiu del producte. Si les criatures experimenten amb joguines que no han demanat, tindran l’oportunitat d’ampliar les seves aptituds i capacitats al marge dels estereotips de gènere imposats.

Ep! Atenció també amb les músiques que escoltes i escolten els infants mentre juguen ja que hi ha algunes cançons que el seu contingut és completament sexista i que fomenta les violències masclistes. És interessant saber que hi ha alternatives igual d’atractives i que transmeten valors igualitaris i de respecte cap a les altres persones.

 

 

 

 

 

 

 

 És molt important acompanyar als més petits i petites en la visualització de la publicitat i ajudar-los a reflexionar i escollir, ja que habitualment la publicitat associa les nenes amb la docilitat, la cura física per mostrar-se guapes i polides, la maternitat, la cura de la llar, la responsabilitat dels fills i filles i la calma. En canvi, als nens se’ls associa amb la força, l’aventura, el moviment, l’heroisme, la competició, el prestigi, la velocitat i l’agressivitat.

Per tant, la publicitat pot transmetre sexisme, masclisme i pot ser discriminatòria de manera que les criatures ho reben sense filtres.

Ah! I si et vols assegurar de que la joguina o joc que compres no fomenta aquests estereotips, sempre que tinguis l’oportunitat, proveu-los abans. Per exemple pots aprofitar les fires, activitats de lleure dirigides pels esplais, casals, etc.

 

 

 

 

 

 És essencial que no prohibeixis o imposis a les criatures jugar al que creus que socialment i normativament està ben vist segons el seu gènere. El gènere no el determina el fet de jugar amb jocs de competitivitat i força o a cuidar de la llar i de les altres persones.

Para’t a pensar en com actues i quins rols reprodueixes com a persona adulta, ja que els més petits i petites tendeixen a imitar-nos!

 

 

 

 

 

 

 

 

A través de les pantalles també es reprodueix contingut ple de masclisme, sexisme i violències. Ara bé, davant d’aquest és important saber i conèixer els recursos per tal de tenir l’oportunitat de seleccionar allò que és adequat pels infants. Per una banda, es pot consultar les classificacions PEGi per tal de saber l’edat adequada d’ús del producte i del seu contingut. Per altra banda, podem establir un control parental per tal de controlar el temps d’ús i els llocs on entra la persona menor.

Ei! També és important que li puguis transmetre a l’infant que no és el mateix jugar de forma presencial que fer-ho a través d’una pantalla i ajudar-lo a entendre que s’hi poden reproduir valors que no afavoreixen al seu creixement en igualtat i respecte.

Cal tenir en compte que a les pantalles moltes vegades també es mostra el perfil de l’home atractiu i amb èxit a la vida i se l'associa com un home agressiu, violent, controlador i amb valors no igualitaris.  Aleshores els nens creixen amb aquesta idea i ho normalitzen i es permeten aquestes actituds i conductes agressives dels nois des de la infantesa.

 

 

 

 

 

 

Escull jocs i joguines que ajudin a desenvolupar la seva personalitat entorn a una idea saludable, real i no sexista del que vol dir ser una dona i un home. Nines amb proporcions que no són reals, estoigs de maquillatge o disfresses sexys per a les nenes fan que les criatures tinguin una visió irreal del que vol dir ser dona i el rol que ocupa dins la societat.

Maquillar-se o disfressar-se de princeses i/o herois no té perquè ser un problema sempre i quan no vagi lligat a haver d’agradar a les altres persones.

Ah! I als nens i homes també els pot agradar cuidar-se i mimar-se.

 

 

 

 

 

 

 

 

El jocs són les ulleres per les quals els infants interpreten el món. Per tant, com més aspectes diversos se’ls ofereixi i es contempli els materials de joc, aquest, serà més real i profitós.

És molt important que els jocs i les joguines siguin variades. Fins i tot, tu també en pots crear de pròpies. Ara bé, han de ser suficients, és a dir, la varietat és important ja que cada joc o joguina estimula un aspecte del seu creixement, però és imprescindible evitat el consumisme extrem. Així doncs, l’infant aprendrà a valorar-les, i gaudir-les  i estimar-les molt més.

I no t’oblidis de contemplar diversitat ètnica, corporal, de capacitats i d’aspiracions diverses, entre d’altres.

 

 

 

 

 

 

 

 

A través del joc, les criatures s’expressen en un espai segur i simulen aspectes quotidians de la vida real. Per tant, és important validar i acompanyar des del joc, el reconeixement i experimentació de cada emoció o procés.

Escolta els seus desitjos, il·lusions, interessos i acompanya’ls en les seves emocions (tristesa, ràbia, por, etc.) en la tendresa,  l’empatia, tant si és un nen com una nena! 

Escoltar és la base de la comprensió i de l’estima i és la clau per fer sentir bé a les altres persones. És important ajudar a posar paraules als sentiments i les emocions i no reprimir-les per arribar a reconèixer-les. Cal donar-se permís per sentir i expressar tant les emocions agradables com les dolentes i aprendre a gestionar-les.

 

 

 

 

 

 

 

Es pot descarregar el joc del sabater pels infants (pdf adjunt), el cartell amb els consells adreçats a les persones adultes (pdf adjunt) i, a més, un glossari (pdf adjunt).

AMB EL SUPORT

La campanya ha estat possible gràcies al suport dels municipis de Balenyà, El Brull, Folgueroles, Malla, Muntanyola, Sant Martí de Centelles, Santa Eulàlia de Riuprimer, Seva, Taradell, Tona, Viladrau i EMD Sant Miquel de Balenyà, el Ministeri d’Igualtat a través del Pacte d’Estat i la Diputació de Barcelona. 

PERSONES DESTINATÀRIES

El conjunt de la població dels municipis mancomunats.

Darrera actualització: 14.12.2022 | 12:41