Dia mundial contra el malbaratament alimentari “Amb el menjar no s’hi juga”

Dilluns, 27 de setembre de 2021 a les 00:00

En motiu del Dia mundial contra el malbaratament alimentari, 29 de setembre, volem donar a conèixer les accions més recents de la campanya “Amb el menjar no s’hi juga.

La campanya adreçada a les activitats de restauració ha consistit en realitzar auditories a diversos bars i restaurants dels municipis mancomunats per detectar què cal canviar per reduir el malbaratament a les seves activitats.

Algunes millores proposades han sigut: oferir els aliments sobrants als clients, congelar en racions individuals, revisar els aliments en estoc...i els restaurants que han realitzat les millores han obtingut el distintiu Zero Malbaratament (consultar establiments al doc adjunt).

En base de les auditories realitzades s’ha elaborat una Guia contra el malbaratament (disponible a www.mancoplana.cat) perquè qualsevol activitat de restauració pugui aplicar millores, adherir-se a la campanya i aconseguir el distintiu com a restaurant col·laborador.

Per últim, també s’ha realitzat un vídeo destinat a les activitats de restauració amb petits consells per reduir el malbaratament per part de restauradors de gran renom dels municipis mancomunats.

Aquesta campanya “Amb el menjar no s’hi juga”, que s’emmarca dins el Pla Supramunicipal de Prevenció de Residus municipals de la Mancomunitat La Plana (2019-2022), té per objectiu conscienciar al conjunt de la població i les activitats de restauració que malbaratant aliments llencem els diners que ha costat produir-los, els recursos naturals invertits i desaprofitem un recurs molt valuós.

Així, des del 2019, s’han anat realitzat accions per la ciutadania com: tallers de cuina d’aprofitament, xerrades sobre què és el malbaratament alimentari, causes, conseqüències i solucions i s’ha realitzat un espot de sensibilització amb la participació de voluntaris i voluntàries.

El malbaratament alimentari es refereix a aquells aliments segurs i nutritius inicialment destinats al consum humà que acaben llençats a les escombraries. L’Agència de Residus de Catalunya quantifica els aliments anualment desaprofitats al territori català en 262.471 tones, només provinents de les llars, comerç al detall i restauració. Malbaratar aliments implica un problema econòmic, ambiental, i ètic, ja que amb els aliments malbaratats podríem mantenir alimentades 500.000 persones.

Medi Ambient 

Darrera actualització: 05.10.2021 | 14:45