Ètica als serveis socials

Dimarts, 3 d'agost de 2021 a les 10:00

L’equip de Serveis Socials de la Mancomunitat els darrers mesos ha organitzat unes jornades de reflexió sobre l’ètica als serveis socials.

La primera jornada es va dividir en dues parts: una part teòrica i més conceptual on es van posar en comú les dimensions de l’ètica a nivell professional i es va fer una exposició de conceptes bàsics. Es va parlar del significat d’ètica com estudi de la moral i comportament humà, allò que esdevé correcte o incorrecte; i com l’ètica forma part de la societat i cada societat en té una de pròpia. En la segona part de la sessió, i a través del  treball per grups, es van exposar casos amb dilemes ètics que són aquells on hi ha conflicte entre valors, principis o obligacions. Aquets treball previ de presentació de casos va servir per escollir un cas a treballar en la segona jornada.

La segona jornada va ser dirigida per Manel Cano Solé, professor universitari especialitzat en bioètica, sostenibilitat, interculturalitat, reflexió ètica i filosòfica, entre altres. Aquests sessió va estar emmarcada per una breu introducció a conceptes ètics en el marc professional i seguidament es va poder treballar a partir d’un cas exposat per un dels tècnics de serveis socials.

La jornada va servir per prendre consciència de que treballar els dilemes ètics implica que qui fa la reflexió s’ha de situar fora de l’acció i l’ha de contemplar, sense implicació, per buscar criteris generals que serveixin per valorar la situació. Per treballar un cas s’ha de reunir molta informació del mateix, i a partir d’aquí es pot deliberar i trobar el problema ètic principal i els derivats, es pot analitzar com afecta el problema ètic en l’autonomia de la persona, en el seu context i com afecta als professionals que hi intervenen. Desgranar també la tipologia del dilema: si és un  problema ètic o tècnic, si genera contradiccions o dilemes en l’organització per la qual treballem. L’últim pas seria el de les recomanacions a fer, sempre mirant de respectar l’autonomia i augmentant-la mirant de disminuir la vulnerabilitat.

Van ser dos dies de treball interessant que donen peu a poder seguir investigant i treballant per la millora de la pràctica professional.

Serveis Socials Bàsics

Darrera actualització: 03.08.2021 | 11:21