La Mancomunitat clou el primer curs per formar joves com a auxiliars d’activitats forestals
La iniciativa s’ha portat a terme de manera conjunta amb l’Institut de Tona i l’associació Estella Montseny, en col·laboració amb el Departament d’Educació de la Generalitat
Cinc joves han acabat la formació que la Mancomunitat ha estrenat aquest curs perquè joves d’entre 16 i 21 anys, sense el graduat de secundària, tinguin la possibilitat de continuar els seus estudis de formació professional, i al mateix temps, adquireixin competències transversals i professionals per poder començar a treballar.
Els joves han après fent tasques pràctiques com netejar i desbrossar les zones del Polígon l’Avellanet de Sant Miquel de Balenyà, recuperar el bosc de ribera i els entorns del Molí Xic a la Ruta dels Molins de Seva, decorar amb elements naturals la plaça Major de Viladrau en el marc de la Fira de la Castanya, o crear un petit viver de producció de planta autòctona.
A més, de març a juny, han realitzat 180 hores de pràctiques en centres de treball i brigades municipals dels pobles mancomunats.
Paral·lelament, han adquirit nocions sobre estratègies i eines matemàtiques, llengua i estratègies de comunicació, i entorn social i territorial. També s’han promogut els treballs en xarxa per reforçar vincles amb el projecte Els valors de l’esport en els PFI (que es fa conjuntament amb tots els PFI del sud d’Osona), la 3a Fira virtual de Microprojectes PFI, el projecte de poda en alçada i trepa a Manlleu (amb joves dels PFI de l'àmbit agrari de Puig-reig, Manlleu, Vic i Solsona), i les jornades Càpsula d'orientació acadèmica i professional.
Al llarg del curs l’alumnat ha rebut un acompanyament i una tutorització individualitzada essencial per assolir els objectius del programa.
El Programa de Formació i i Inserció (PFI) en la modalitat de Pla de Transició al Treball (PTT) d’auxiliar d’activitats forestals és una formació de primer nivell de qualificació dins dels estudis de formació professional. La matrícula al PFI per al curs 23-24 està oberta del 3 al 14 de juliol.
Podeu trobar més informació en aquest enllaç.
Coneixement de l’entorn amb visites formatives
L’alumnat ha participat en diferents visites amb la finalitat de formar-se in situ i conèixer iniciatives pioneres en el sector forestal. Durant el curs s’ha visitat la finca El Pujol de Muntanya al Parc Natural del Montseny, la botiga Vicreu de Vic especialitzada en eines per activitats forestals, la central tèrmica de Sant Pere de Torelló, l’empresa pública Forestal Catalana a Sant Feliu de Buixalleu, l’empresa de producció de pèl·let Enerbio a Sant Martí d'Albars, el Museu del Ter de Manlleu, l’empresa Foagma a la finca forestal El Mataró de Cerdans a Arbúcies, l’arborètum de Masjoan a Espinelves, i també s’ha participat en una xerrada amb agents rurals de l’àrea bàsica d’Osona.