La Mancomunitat La Plana ha presentat aquest matí a la Sala Polivalent de Seva Obrint Mirades, una maleta pedagògica com a eina pràctica per educar en igualtat, fomentar la reflexió crítica i combatre les desigualtats de gènere.
Amb aquest objectiu, la iniciativa posa a disposició de professionals, ens, serveis públics i associacions dels pobles mancomunats una àmplia varietat de recursos, com contes, assajos, novel·les, jocs i recursos digitals que treballen temàtiques com la salut afectiva i sexual, la diversitat sexual i identitària, la història de les dones, els estereotips i rols de gènere, les violències masclistes i els feminismes, entre d’altres.
A dia d’avui, ja hi ha 34 víctimes de feminicidis als Països Catalans, fet que evidencia la necessitat de continuar treballant per eradicar les violències masclistes. Per aquest motiu, Pere Medina Serrahima, president de la Mancomunitat, ha destacat que des de la Mancomunitat es posa de manifest la importancia d’educar en Igualtat des de la infància per evitar la normalització de conductes masclistes. Per això, accions com Obrint Mirades reafirmen el compromís per oferir recursos i activitats que promouen la reflexió i la coeducació comunitària tal com es recull en l’eix de Cuidar les persones del Pla d’Acció Mancomunat (PAM).
Per la seva banda, Maria Anna Pineda Mir, regidora d’Igualtat de l’Ajuntament de Seva, ha remarcat que la nova iniciativa permet avançar en la construcció d’una societat més justa i igualitària ja que els recursos d’Obrint Mirades són una eina molt útil per a professionals de l’educació. Concretament, a l’escola Farigola de Seva, alumnes de cinquè de primària ja han gaudit dels jocs de taula inclosos a la maleta. Unes activitats que s’estendran en els diversos centres educatius dels pobles mancomunats, punts joves i serveis d’intervenció socioeducativa.
La maleta pedagògica estarà en constant evolucio dotant-la de més recursos i ha estat possible gràcies al suport de la Diputació de Barcelona i la col·laboració de l’associació L’hora lliure, que treballa per introduir pedagogies feministes en l’àmbit educatiu.
Les tècniques d’Igualtat de la Mancomunitat, Anna Vizcaino Espona i Bet Pol Montmany, han detallat que la maleta pedagògica ha estat dissenyada per adaptar-se a diferents franges d’edat i contextos per arribar a tota la comunitat, des d’infants fins a adults. Tots els materials estan acompanyats d’una guia que facilita l’accés i l’ús dels recursos, indicant les temàtiques, les edats recomanades i el tipus de recurs disponible. La guia i el full de sol·licitud de préstec es poden consultar en aquest enllaç.
Tots els recursos d’Obrint Mirades es poden sol·licitar en préstec gratuït per un període màxim de 30 dies. El funcionament es pot consultar de manera detallada en aquest vídeo.
Contra les violències masclistes
Coincidint amb el 25N, Dia Internacional per l’Eliminació de la Violència contra les Dones, s’ha organitzat una programació per sensibilitzar sobre aquesta xacra. En els propers dies, escoles, punts joves i serveis socioeducatius dels pobles mancomunats estan treballant amb jocs de taula de la maleta pedagògica per fomentar la reflexió crítica i la construcció de relacions equitatives.
La Mancomunitat és un ens públic amb personalitat jurídica pròpia, que està formada per 13 pobles -12 d’Osona i un del Vallès Oriental-.
La cooperació dels pobles mancomunats (Aiguafreda, Balenyà, El Brull, Folgueroles, Malla, Muntanyola, Sant Martí de Centelles, Sant Miquel de Balenyà, Santa Eulàlia de Riuprimer, Seva, Taradell, Tona i Viladrau) vetlla per l’execució dels serveis públics de cada Ajuntament o EMD amb eficiència i qualitat.