S’estableixen serveis mínims a partir d’aquesta nit davant la vaga promoguda per un dels tres sindicats de la Mancomunitat

Divendres, 19 d'abril de 2024 a les 10:31

S’han fixat una serveis mínims que impacten en un 36,7% del total de la plantilla que està formada per 117 treballadors i treballadores

Es preveu el manteniment del servei de recollida d’orgànica, i es modifica la freqüència de reciclables mentre duri la convocatòria de la vaga, per impactar el mínim possible en el servei de recollida d’escombraries, on es preveu que hi hagi més afectació de la vaga

Davant la vaga convocada a partir d’aquesta mitjanit de divendres per la secció sindical d’UGT, un dels tres sindicats amb representació a la Mancomunitat La Plana –Comissions Obreres i Intersindical no la secunden-, s'han establert serveis mínims en tots els serveis essencials que executa la Mancomunitat (recollida de residus, serveis socials bàsics, servei d’intervenció socioeducativa, servei d’atenció telefònica a la ciutadania, servei d’habitatge, servei de tractament de residus, serveis funeraris, i servei tècnic de medi ambient). En total suposa mantenir l’activitat d’un 36,7% (43 treballadors i treballadores) del total de la plantilla, formada per 117 persones.

Els serveis mínims inclouen la recollida total de la fracció orgànica en les 15  poblacions on s’executa aquest servei mancomunat: Aiguafreda, Balenyà, Collsuspina, El Brull, El Figaró-Montmany, Folgueroles, Malla, Muntanyola, Sant Martí de Centelles, Sant Miquel de Balenyà, Santa Eulàlia de Riuprimer, Seva, Taradell, Tona, i Viladrau.

Aquesta decisió s'ha pres considerant que la matèria orgànica és especialment problemàtica d'emmagatzemar a casa o deixar al carrer, degut a les olors i els lixiviats que pot generar. A més, s'ha optat per mantenir una recollida setmanal dels reciclables, tot i que normalment es fa dues vegades per setmana, perquè es tracta dels residus més voluminosos.

D'altra banda, la recollida de la fracció resta no es farà durant l’episodi excepcional ja que, si se separa bé, no desprèn olors i se’n generar menys quantitat. Sí que es recollida allà on només s’executa el servei quinzenalment o mensual per evitar l'acumulació excessiva. També es vetllarà per mantenir les àrees d’emergència de residus en el millor estat possible.

La Mancomunitat fa una crida a la comprensió i la col·laboració de tota la ciutadania durant aquest episodi excepcional i es recomana seguir els canals de comunicació de cada ajuntament, i de la pròpia Mancomunitat, on s’anirà informant de la situació en cada moment.

En tot moment, es manté una comunicació continuada amb representants de l’assemblea dels 13 pobles mancomunats, i totes les alcaldies on s’executa el servei de recollida de residus mancomunat, per informar-los de la situació.

En cas de dubtes i/o incidències en la recollida de residus es pot trucar al 938 124 167 i escriure a mediambient@mancoplana.cat.

 

Mesures durant la situació excepcional en la recollida de residus

Mentre duri la situació excepcional la Mancomunitat demana:

  • Guardar les fraccions dels materials reciclables i de la resta (cubell beix amb xip del porta a porta) a casa durant la situació excepcional.
  • Quan no sigui possible, utilitzar l’àrea d’emergència de residus separant-los correctament i utilitzant l’app específica per accedir-hi

Millora econòmica aprovada de més de 420.000 euros

UGT, un dels tres sindicats amb representació a la Mancomunitat La Plana –els altres dos son Comissions Obreres i Intersindical- ha convocat la vaga indefinida per abordar qüestions específiques malgrat l’aprovació recent d’una millora en la Relació de Llocs de Treball (RLT), la qual inclou una millora econòmica de més de 420.000 euros, l’equiparació de sous internament –entre personal de la Mancomunitat- i externament –retribucions del personal d’altres administracions-, i fixar una Mesa General de Negociació per seguir l’aplicació de les retribucions previstes al llarg del present mandat, tal com reflecteix l’RLT, aprovada unànimement per l’assemblea general el passat 21 de març, després de vuit mesos de treball entre la Mancomunitat i les tres accions sindicals.

 

La Mancomunitat, braç executor dels pobles que la formen

La Mancomunitat és un ens públic amb personalitat jurídica pròpia, que està formada per 13 pobles -12 d’Osona i un del Vallès Oriental-.

La cooperació dels pobles mancomunats (Aiguafreda, Balenyà, El Brull, Folgueroles, Malla, Muntanyola, Sant Martí de Centelles, Sant Miquel de Balenyà, Santa Eulàlia de Riuprimer, Seva, Taradell, Tona i Viladrau) vetlla per l’execució dels serveis públics de cada Ajuntament o EMD amb eficiència i qualitat.

Des de la Mancomunitat també s’executa el servei de recollida d’escombraries porta a porta a Collsuspina (Moianès) i El Figaró-Montmany (Vallès Oriental).

 

Consulta les preguntes i respostes més freqüents sobre aquesta vaga general indefinida convocada per un dels tres sindicats a la Mancomunitat

  

Darrera actualització: 19.04.2024 | 19:05