DIA INTER. DE LES PERSONES LGTBI - 28 de juny

Dimarts, 21 de juny de 2022 a les 00:00

DESCRIPCIÓ

El Dia per l'Alliberament de lesbianes, Gais, homes i dones Transsexuals i Bisexuals (LGTBI), també conegut com a Dia de l'Orgull Gai, és una jornada festiva i reivindicativa amb la qual es demana la plena igualtat jurídica i social per a les persones LGTBI, així com la tolerància per la diversitat d'orientació sexual.

La festa, que se celebra a diverses ciutats de tot el món, commemora els fets que van passar el 28 de juny de 1969 a Nova York, quan la població LGTB va sortir al carrer arran d'una batuda de la policia al bar gai de Stonewall Inn, situat al bohemi barri de Greenwich Village. La comunitat LGTB s'hi va oposar i es va produir un fort enfrontament, que va acabar amb detencions i ferits greus. La reacció de suport a les persones agredides va ser immediata: milers d'homosexuals, transsexuals i simpatitzants es manifestaren solidàriament, contribuïnt així, al naixement del Gay Liberation Front.

El 28 de juny de 1969 marca l'inici de l'activisme homosexual. En poc temps es van fundar organitzacions que defensaven els drets dels col·lectius LGTB tant als Estats Units com a altres països. El 28 de juny de 1970 va tenir lloc la primera marxa de l'orgull gai a Nova York i Los Angeles per commemorar l'aniversari dels altercats.

Altres ciutats van imitar la iniciativa i actualment el Dia per l'Alliberament LGTB se celebra arreu del món. La diada transcorre amb activitats lúdiques i acolorides, marxes festives en què abunden les carrosses, les disfresses i la música al carrer, i predominen els tradicionals símbols de l'orgull gai: els triangles roses i la bandera amb els colors de l'arc de Sant Martí, creada per l'artista Gilbert Baker i exhibida per primera vegada a San Francisco durant una desfilada celebrada el 1978.

La festa, però, també dona cabuda a la reivindicació social. Durant els darrers anys, amb la creixent influència del moviment LGTBI, la celebració ha esdevingut una eina de pressió política als governs.

PERSONES DESTINATÀRIES

El conjunt de la població dels municipis mancomunats.

COM ACCEDIR-HI

Àrea Social de la Mancomunitat La Plana.

SERVEIS I TRÀMITS RELACIONATS

  • Sensibilització ciutadana
  • Servei d'Atenció Integral LGTBI Osona (SAI)
  • Pla marc d'Igualtat per raó d'orientació sexual i d'identitat de gènere

MÉS INFORMACIÓ

  • Campanya comarcal de sensibilització de la diversitat sexual i identitat de gènere Sóc diferent, sóc com tu
  • Lesbianes, gais, transgèneres, bisexuals i intersexuals - Generalitat de Catalunya
  • Oficina de les Dones i LGTBI - Diputació de Barcelona
  • Servei d'Atenció Integral (SAI) LGTBI Osona - Consell Comarcal d'Osona
  • Associació LGTB TALCOMSOM
Darrera actualització: 11.08.2022 | 12:44