Finalitzen els cursos de català i coneixement de l’entorn

Dilluns, 20 de juliol de 2020 a les 00:00

Amb el lliurament de diplomes dels cursos de català i de coneixement de l’entorn a Taradell i Viladrau s’ha clausurat el curs més inusual des de la creació del Servei d’Acollida de la Mancomunitat La Plana.

Quan vam començar els cursos, mai ningú hagués pogut arribar a imaginar que acabaríem repartint els diplomes tots amb mascareta, separats dos metres i amb les mans humides de gel desinfectant” comenta Francesc Torras, responsable tècnic del servei.

En el moment en que es va declarar l’estat de alarma, la Mancomunitat La Plana tenia nou cursos en funcionament (entre alfabetització, català inicial i coneixement de l’entorn) amb més de cent alumnes a Aiguafreda i Sant Martí de Centelles, Folgueroles, Sant Miquel de Balenyà, Santa Eulàlia de Riuprimer, Taradell i Viladrau. En aquell moment tots van quedar aturats i amb l’ajuda dels docents i dels propis alumnes, es va valorar la viabilitat de poder continuar els cursos online. En algun dels casos aquesta opció es va desestimar ja que els alumnes no disposaven de la capacitat digital o de les eines necessàries per poder continuar el curs.

Per poder continuar es va encarar una realitat nova en l’aprenentatge del català. Calia, amb molt poc temps, establir una nova dinàmica i metodologia de funcionament, enmig d’una realitat canviant i marcada per la Covid19. Sense receptes establertes, ha estat el moment de provar, testar noves maneres de fer... Tal i com diu Antoni Masramon professor de català a Viladrauha estat un curs ple de reptes, la Covid ens ha jugat una mala passada. El grup de català és també un lloc per socialitzar-se, per fer vincles i la distància no ha ajudat”.

Cada docent ha mirat de desenvolupar una metodologia pròpia de s’adeqüés a les habilitats pròpies i a les del grup. S’han fet classes online, vídeos i àudios per WhatsApp, exercicis per correu electrònic... En definitiva, s’ha buscat la manera de no interrompre el curs que, malgrat la no-presencialitat, ha permès una atenció molt propera i més personalitzada.

La incertesa de cara al curs vinent i l’experiència d’aquest ens ajudaran a plantejar el curs 20-21 d’una forma diferent” explica Arnau Codina, professor de català a Taradell.

I és que de cara el curs vinent caldrà afrontar la bretxa digital per tal de no deixar ningú fora, mirant de ser propers i que els cursos estiguin vinculats al territori. La capacitació lingüística, el coneixement del territori i el vincle amb la societat d’acollida són i seguiran essent els objectius del Servei d’Acollida.

Mentrestant els alumnes, satisfets amb el somriure darrera la mascareta, recullen els diplomes que els lliuren les regidores i els seus professors... i no es donen les mans, si no els colzes.

Convivència

Darrera actualització: 20.07.2020 | 11:57

Imatges